W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres obowiązków.

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

 

 

  1. nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego poprzez przeprowadzanie urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzonej do obrotu oraz produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym,
  2. ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz systemu HACCP,
  3. nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środkami spożywczymi wzbogacanymi,
  4. kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi,                       
  5. kontrola wprowadzania do obrotu oraz stosowania do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, grzybów uprawnych oraz grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
  6. kontrola żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność,
  7. nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
  8. powiadamianie o niebezpiecznej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania  o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
  9. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  10. prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji,     
  11. rejestracja i zatwierdzanie zakładów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu żywności oraz materiałów  i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  12. nadzór nad importem docelowym,
  13. nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo- wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
  14. podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dotyczących nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,       
  15. dokonywanie analiz w zakresie warunków produkcji, przetwarzania, magazynowania i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej, przetwarzanej, magazynowanej i wprowadzanej do obrotu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,   
  16. sporządzanie sprawozdań z działalności pionu Higieny Żywności i Żywienia oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie  z wytycznymi GIS,     
  17. współpraca z jednostkami samorządu terytorialnego, Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  18. rozpatrywanie i załatwianie interwencji w zakresie właściwości rzeczowej Sekcji,
  19. prowadzenie dokumentacji dotyczącej merytorycznej działalności Sekcji,
  20. prowadzenie postępowania administracyjnego w ramach sprawowanego nadzoru.
{"register":{"columns":[]}}