Informacja dla Rolników uprawiających owoce i warzywa
Zalecenia dla rolników i plantatorów
Wytyczne dla rolników i plantatorów (podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną) jakie należy spełnić podczas zbioru owoców miękkich w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności - ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia owoców miękkich wirusami, w związku ze wzrostem powiadomień zgłaszanych do europejskiego systemu RASFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) dotyczących zakażeń owoców miękkich pochodzących z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność.
Etap zbioru – należy zapewnić:
- właściwą jakość wody stosowanej do podlewania - woda nie może być zanieczyszczona fekaliami
- prawidłowe nawożenie płodów rolnych - nie wolno stosować odchodów ludzkich, ponieważ mogą być źródłem zanieczyszczenia chorobotwórczymi wirusami
- dostęp dla wszystkich pracowników do toalet w pobliżu plantacji oraz do czystej, bieżącej wody do mycia rąk i możliwości osuszenia rąk po umyciu.
Ponadto należy:
- egzekwować mycie rąk przed każdorazowym wejściem na pole, zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych,
- przestrzegać zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
- zapewnić posiadanie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
- zapewnić czystość i odpowiednią jakość stosowanych pojemników, naczyń do zbioru,
- przeprowadzać szkolenia pracowników w zakresie higieniczno-sanitarnym,
- opracować procedury dotyczące mycia i dezynfekcji zanieczyszczonych powierzchni,
- przestrzegać zakazu wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci, które nie powinny znajdować się w obszarze zbioru,
- przestrzegać stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, Produkcyjnej i Rolniczej
- przestrzegać obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady: „krok w przód” (np. lista odbiorców) oraz opracować i stosować odpowiednie procedury w tym zakresie.
Etap przechowywania i transportu – należy zapewnić:
- właściwe warunki przechowywania produktów
- czystość i odpowiednią jakość stosowanych pojemników, opakowań oraz właściwych warunków transportu
- przestrzegać obowiązku identyfikalności/śledzenia surowców i produktów według zasady: „krok w tył, krok w przód” (np. lista odbiorców)
Należy podkreślić, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
Przestrzeganie zasad higienicznych przy zbiorze może być na bieżąco weryfikowane przez kierownictwo przetwórni lub punktów skupu, a w przypadku zastrzeżeń co do spełniania przez plantatorów/dostawców właściwych warunków higienicznych i sanitarnych, przetwórcy mogą zastrzec w umowach handlowych, że nie będą przyjmować owoców i warzyw, które mogą być zagrożone skażeniem patogennymi wirusami.
(na podstawie wytycznych NIZP-PZH w Warszawie)
Zalecenia w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia owoców miękkich wirusami
Wytyczne jakie należy spełnić podczas zbioru, przechowywania i transportu oraz produkcji owoców miękkich w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności - ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia owoców miękkich wirusami, w związku ze wzrostem powiadomień zgłaszanych do europejskiego systemu RASFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) dotyczących zakażeń owoców miękkich pochodzących z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność.
Etap zbioru – należy zapewnić:
- właściwą jakość wody stosowanej do podlewania - woda nie może być zanieczyszczona fekaliami
- prawidłowe nawożenie płodów rolnych - nie wolno stosować odchodów ludzkich, ponieważ mogą być źródłem zanieczyszczenia chorobotwórczymi wirusami
- dostęp dla wszystkich pracowników do toalet w pobliżu plantacji oraz do czystej, bieżącej wody do mycia rąk i możliwości osuszenia rąk po umyciu.
Ponadto należy:
- egzekwować mycie rąk przed każdorazowym wejściem na pole, zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych,
- przestrzegać zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
- zapewnić posiadanie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
- zapewnić czystość i odpowiednią jakość stosowanych pojemników, naczyń do zbioru,
- przeprowadzać szkolenia pracowników w zakresie higieniczno-sanitarnym,
- opracować procedury dotyczące mycia i dezynfekcji zanieczyszczonych powierzchni,
- przestrzegać zakazu wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci, które nie powinny znajdować się w obszarze zbioru,
- przestrzegać stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, Produkcyjnej i Rolniczej
- przestrzegać obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady: „krok w przód” (np. lista odbiorców) oraz opracować i stosować odpowiednie procedury w tym zakresie.
Etap przechowywania i transportu – należy zapewnić:
- właściwe warunki przechowywania produktów
- czystość i odpowiednią jakość stosowanych pojemników, opakowań oraz właściwych warunków transportu
- przestrzegać obowiązku identyfikalności/śledzenia surowców i produktów według zasady: „krok w tył, krok w przód” (np. lista odbiorców).
- Etap produkcji żywności – należy zapewnić:
- właściwą jakość wody stosowanej podczas produkcji
- dostęp wszystkim pracownikom do toalet i urządzeń do mycia rąk w bieżącej wodzie
- higienę zatrudnionego personelu ( np. czysta odzież robocza, właściwe środki do mycia i dezynfekcji rąk)
- czystość i odpowiednią jakość stosowanego sprzętu i stanowisk pracy
- kontrolę czystości opakowań
- odpowiednie warunki i sposób przechowywania produktów.
Ponadto przedsiębiorca musi przestrzegać zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej, zapobiegać krzyżowaniu się dróg produkt/surowiec, przestrzegać zakazu pracy osób z objawami chorobowymi, przestrzegać obowiązku identyfikalności/śledzenia surowców i produktów według zasady:”krok w tył, krok w przód” (lista dostawców i odbiorców).
Należy podkreślić, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
Przestrzeganie zasad higienicznych przy zbiorze może być na bieżąco weryfikowane przez kierownictwo przetwórni lub punktów skupu, a w przypadku zastrzeżeń co do spełniania przez plantatorów/dostawców właściwych warunków higienicznych i sanitarnych, przetwórcy mogą zastrzec w umowach handlowych, że nie będą przyjmować owoców i warzyw, które mogą być zagrożone skażeniem patogennymi wirusami.
(na podstawie wytycznych NIZP-PZH w Warszawie)