W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywienie

Na stan zdrowia ludzi wpływa zarówno jakość, jak i ilość spożywanej żywności, sposób łączenia środków spożywczych w posiłkach i zastosowane techniki kulinarne oraz nawyki żywieniowe i sposób odżywiania. Stosowanie do produkcji posiłków środków spożywczych o odpowiedniej jakości, sanitarno - higieniczne i techniczne warunki przyrządzania potraw oraz sposób planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego to obszary objęte nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W ramach pełnionego nadzoru przeprowadzane są kontrole sanitarne w ww. grupie obiektów w zakresie spełnienia przez nie wymogów prawa żywnościowego wraz z oceną jadłospisów oraz pobór do badań laboratoryjnych próbek przygotowywanych posiłków. Podejmowanie powyższych działań jest szczególnie istotne w przypadku żywienia osób przebywających, m. in. w szpitalach, sanatoriach, czy domach opieki społecznej z uwagi na fakt, że prawidłowa dieta jest ważnym elementem leczenia i zapewnienia prawidłowego stanu zdrowia przez co, determinuje również długość życia. Nadzór nad jakością żywienia w przypadku dzieci i młodzieży (żywionych, np. w domach małego dziecka, przedszkolach, szkołach i ośrodkach szkolno – wychowawczych) ma również na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w omawianej grupie konsumentów, co z kolei ma wpływ na ogólne samopoczucie i częstotliwość występowania chorób w przyszłości, w tym chorób cywilizacyjnych.

Materiały

Prowadzenie sklepików i stołówek szkolnych
Prowadzenie​_sklepików​_i​_stołówek​_szkolnych.pdf 0.20MB
Obliczanie kaloryczności posiłków w jednostakch systemu oświaty
Obliczanie​_kaloryczności​_posiłków​_w​_jednostakch​_systemu​_oświaty.pdf 0.28MB
Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 1
Przykład​_1.pdf 0.23MB
Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 2
Przykład​_2.pdf 0.24MB
Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 3
Przykład​_3.pdf 0.20MB
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie
Normy​_żywienia​_dla​_populacji​_Polski​_i​_ich​_zastosowanie.pdf 0.30MB
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Rozporządzenie​_Ministra​_Zdrowia​_z​_dnia​_26​_lipca​_2016​_r.pdf 0.08MB
Talerz zdrowego żywienia
Talerz​_zdrowego​_żywienia.pdf 12.01MB

{"register":{"columns":[]}}