Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wodzisławiu Śląskim przypomina podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Nie należy zbierać:
- grzybów, których dobrze nie znamy,
- zbyt młodych owocników, u których jeszcze nie są widoczne cechy gatunkowe,
- grzybów zbyt starych i przejrzałych - mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe,
- grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale szkodliwe dla zdrowia i inne zanieczyszczenia.
- Nie identyfikuj grzybów na podstawie smaku, zabarwienia po przecięciu, zabarwienia cebuli podczas gotowania.
- Zbierając tylko grzyby rurkowe zmniejszasz ryzyko zatrucia – wśród grzybów blaszkowych są śmiertelnie trujące.
- Zbieraj grzyby wyłącznie do wiklinowych koszy lub pojemników, które przepuszczają powietrze – w foliowych torbach grzyby się zaparzają, co przyspiesza ich psucie.
- Grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
- Kupując grzyby poproś o okazanie atestu.
Materiały
Zasady bezpiecznego grzybobraniaPodstawowe_zasady_bezpiecznego_grzybobrania_-_ulotka-2-1.pdf 4.00MB