W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta jest jednym z ważniejszych celów polityki Państwa w zakresie zdrowia publicznego. Zapewnienie bezpiecznej żywności wymaga szeregu działań podejmowanych w sposób skoordynowany i zintegrowany. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności opiera się na systemie kontroli wewnętrznej realizowanej przez przedsiębiorcę (operatora żywności) oraz systemie kontroli zewnętrznej sprawowanej przez organy urzędowej kontroli żywności. Ustawowy nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce pełnią organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej. Ich zadania, obowiązki, uprawnienia i kompetencje oraz zasady współpracy uregulowane są określonymi przepisami prawa.

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do wykonywania zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego m.in. nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych.

Urzędowa kontrola żywności ma na celu:

  • zapobieganie lub wyeliminowanie ryzyka spożycia przez ludzi żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej,
  • zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, a tym samym ochrony zdrowia konsumentów.

Przedsiębiorcy poddawani urzędowej kontroli żywności powinni wykazać i udokumentować organom kontrolnym, że spełniają nałożone na nich obowiązki, a szczególnie w aspekcie:

  • prowadzenia własnej wewnętrznej kontroli w zakładzie, pozwalającej na zapewnienie odpowiedniego nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • zapewnienia identyfikowalności swoich wyrobów,
  • zapewnienia możliwości wycofania z rynku lub od konsumenta (z łańcucha dystrybucji) produktów nie spełniających wszystkich wymogów sanitarnych, lub co do których okazało się, że budzą one zastrzeżenia lub stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Urzędowa kontrola żywności sprawowana przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej polega na wykonywaniu czynności mających na celu sprawdzenie zgodności środków spożywczych i substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji wzbogacających i innych składników żywności, przeznaczonych do produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z obowiązującymi wymaganiami w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, w tym znakowania żywności oraz warunków sanitarno-higienicznych produkcji i obrotu żywnością - w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Mając powyższe na uwadze Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Wodzisławiu Śl. ul. Bogumińska 3, sprawuje nadzór nad zakładami produkującymi lub wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze.

Nadzoruje działalność:

  • zakładów produkcji żywności,
  • zakładów obrotu żywnością (sklepy, kioski spożywcze, targowiska, magazyny hurtowe)
  • zakładów żywienia zbiorowego otwartego(restauracje, bary, puby, mała gastronomia)
  • zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki, bufety ,bloki żywienia)
  • środków transportu żywności

Ponadto Sekcja NS/HŻŻ sprawuje nadzór nad warunkami sanitarnymi w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby do kontaktu z żywnością oraz kosmetyki.

{"register":{"columns":[]}}