W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania „Safe2Eat” EFSA

07.06.2024

warzywa

Sednem kampanii „Safe2Eat” jest zwiększanie poczucia sprawczości mieszkańców Europy związanego z dokonywaniem pewniejszych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności. 

UE szczyci się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten, oparty na doskonałości naukowej, obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie. Zarówno EFSA jak i organy krajowe odgrywają w tym systemie kluczową rolę. 

EFSA ściśle współpracuje z czołowymi naukowcami z całej UE, analizując, oceniając i doradzając w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia w oparciu o najnowsze dowody. Dzięki temu Europejczycy mogą spokojnie delektować się posiłkami, wiedząc, że ich bezpieczeństwo jest traktowane priorytetowo. 

Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, EFSA odgrywa ważną rolę w zakresie ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Dzięki tym wysiłkom EFSA przyczynia się do ogólnego dobrostanu obywateli Europy i naszego środowiska. 

Safe2Eat 

Każdego dnia dokonujemy niezliczonych wyborów żywieniowych, a czynniki wpływające na te wybory mogą się różnić w zależności od konsumenta.  Według badania „Eurobarometr 2022 na temat bezpieczeństwa żywności w UE”, cena i smak są czynnikami mającymi największy wpływ na decyzje konsumentów dotyczące żywności, odpowiednio 54% i 51%; na kolejnych miejscach znajdują się bezpieczeństwo żywności i jej pochodzenie, oba na poziomie 46%. Około cztery na dziesięć osób twierdzi, że zawartość składników odżywczych ma dla nich znaczenie, podczas gdy 16% wskazuje na wpływ na środowisko i klimat, a 15% twierdzi, że ich własna etyka i przekonania wpływają na ich wybory. 

Niezależnie od czynników decydujących o zakupie i konsumpcji żywności, obywatele Europy mogą mieć pewność, że wszystko, co zdecydują się zjeść, jest bezpieczne dzięki solidnemu systemowi bezpieczeństwa żywności. 

Europejczycy należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów żywności na świecie. Naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością, zaś odpowiednie organy tworzą regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów dostępnych na rynkach i w sklepach. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. 

Kampania „Safe2Eat”, wcześniej znana jako #EUChooseSafeFood, której celem jest wykorzystanie dotychczasowych wysiłków na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów, aby pobudzić krytyczne myślenie i promować zaangażowanie Europejczyków w zakresie bezpieczeństwa żywności. 

Prowadzona już czwarty rok kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach: 

  • Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i gotowania są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów. 
  • Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Czasami potrzebna jest żywność z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi lub suplementy diety, a kampania zapewni jasność co do potrzeb żywieniowych, oświadczeń zdrowotnych i stojącej za nimi nauki. 
  • Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym dodatków i środków aromatyzujących.  
{"register":{"columns":[]}}