W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Święta z karpiem

Święta z karpiem

Święta z karpiem

Dowiedz się jak postępować z zakupioną żywą rybą wg zasad dobrej praktyki postępowania

- przenoś rybę z wodą, aby zapewnić jej możliwość przyjęcia naturalnej pozycji

- postaraj się o taki rozmiar opakowania, aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji – dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody

- jeżeli transportujesz rybę bez wody, pozwól karpiom na naturalną wymianę gazową, która odbywa się przez powierzchnię skóry –nie owijaj ryby folią. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana. W jednym opakowaniu można umieścić jedną rybę

- zadbaj, by czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy

- po zakupie nie zmieniaj sposobu przenoszenia żywej ryby (nie wylewaj wody w przypadku opakowań z wodą; nie usuwaj elementów pozwalających na odsunięcie ciała ryby od opakowania – w przypadku opakowań bez wody; nie uszczelniaj opakowania, nie zawiązuj torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.

{"register":{"columns":[]}}