Wymagania dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego np. grzybów, owoców jagodowych i ziół.
22.09.2023
Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące punkty skupu owoców, warzyw sezonowych i runa leśnego, w tym grzybów mają obowiązek dokonania zatwierdzenia i rejestracji swojej działalności.
Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną (podstawową) mają obowiązek dokonania rejestracji swojej działalności (produkcja pierwotna - oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory. Oznacza również zbieranie runa leśnego).
Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w zakresie dostaw bezpośrednich mają obowiązek dokonania rejestracji swojej działalności (dostawy bezpośrednie dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego).
W przypadku prowadzenia tego typu działalności należy złożyć wniosek o wpis zakładu albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w:
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448)
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048)
Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (tj. Dz. U. z 2007 r., Nr 171 poz. 1225)
Materiały
runo leśne 1runo_leśne_1.jpg 0.48MB runo leśne 2
runo_leśne_2.jpg 0.38MB