W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zadania Sekcji 

  •  Bieżący nadzór nad zakładami produkującymi lub wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, substancje dodatkowe, dozwolone substancje pomagające w przetwarzaniu żywności, półprodukty i wyroby gotowe i inne składniki żywności oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
  • Kontrola jakości zdrowotnej przywożonej z zagranicy żywności, składników żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (import) oraz wywożonej za granicę żywności, składników żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (eksport).
  • Urzędowa kontrola produktów kosmetycznych.
  • Pobieranie próbek żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, próbek sanitarnych oraz produktów kosmetycznych w ramach nadzoru bieżącego oraz w przypadku podejrzenia lub powzięcia wiadomości o niewłaściwej jakości produkowanego lub wprowadzonego do obrotu środka spożywczego.
  • Ocena zgodności dokumentacji w obiektach żywieniowo-żywnościowych zgodnie z wymaganiami zawartymi w obowiązujących przepisach prawnych.
  • Prowadzenie postępowania administracyjnego w sprawach dotyczących poprawy stanu sanitarno–higienicznego w zakładach podlegających urzędowej  kontroli sekcji HŻŻiPU.
  • Prowadzenie postępowania w przypadku zgłoszenia przez konsumentów wniosków o interwencję w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
  • Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • Prowadzenie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych.
  • Dokonywanie oceny stopnia wdrożenia procedur kontroli wewnętrznej opartych na zasadach GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zakładach.
  • Ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  •  Podejmowanie działań w ramach procedur funkcjonowania RASFF (systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) oraz RAPEX (wspólnotowego systemu szybkiej informacji – dot. produktów nieżywnościowych).
{"register":{"columns":[]}}