Informacja dla właścicieli studni indywidualnych w zakresie bezpieczeństwa wody w przypadku wystąpienia podtopień, powodzi.
Każdy właściciel studni indywidualnej chcąc zapewnić prawidłowy stan wody do spożycia i na cele gospodarcze, powinien spełnić następujące wymagania :
- odległość studni, licząc od jej osi, powinna wynosić co najmniej:
- do granicy działki – 5 m,
- do osi rowu przydrożnego – 7,5 m,
- do budynków gospodarczych oraz składowisk nieczystości, kompostu itp. – 15 m,
- do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych – 70 m
- studnia musi posiadać szczelną na całej wysokości obudowę otworu studziennego (cembrowinę)
- część naziemna studni kopanej nie posiadająca urządzeń pompowych powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu terenu i posiadać szczelną przykrywę studni, natomiast studnie posiadające urządzenia pompowe, powinny mieć wysokość co najmniej 0,2 m od poziomu terenu
- cembrowina musi być czysta, wolna od mchów, porostów oraz plam zaciekowych
- teren wokół studni w promieniu 1 m powinien być utwardzony, ze spadem w kierunku zewnętrznym
- studnia powinna znajdować się na terenie wyższym niż źródła zanieczyszczeń
Co 2 lub 3 lata należy wybrać wodę ze studni, oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić dno warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary, a następnie przeprowadzić dezynfekcję studni.
Przed rozpoczęciem użytkowania należy zbadać wodę ze studni czy spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a zatem czy jest bezpieczna dla zdrowia.
Uwaga: Nie wykorzystuj nieczynnej studni do składowania śmieci lub innych nieczystości!!!
Dezynfekcja studni indywidualnej
Przed przystąpieniem do dezynfekcji studni należy zmierzyć przy pomocy tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad podanych w tabelce:
Średnica studni w cm | Ilość wapna chlorowanego potrzebna na każdy metr głębokości wody |
80 | 150g – 1 szklanka |
90 | 200g – 1 szklanka i ćwierć |
100 | 250g – 1 szklanka i pół |
120 | 350g – 2 szklanki i ćwierć |
W przypadku stosowania podchlorynu sodu zamiast wapna chlorowanego – dawki podawane w tabeli należy dwukrotnie zwiększyć.
Prawidłowa dezynfekcja wody powinna przebiegać następująco:
- Wybrać wodę ze studni (wypompować), oczyścić cembrowinę i dno studni,
- Do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbarty (około 10 gram) wapna chlorowanego i tym płynem wyszorować cembrowinę;
- Po ponownym napełnieniu studni wodą, odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielka ilością wody, dopełnić wiadro wodą, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni;
- Wodę w studni zamieszać za pomocą tyczki lub przez nabieranie wody wiadrem i ponowne wlewanie jej do studni;
- Po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Wapno chlorowane należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.
Po przeprowadzeniu dezynfekcji wody wykonaj kontrolne badania jakości wody.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Zawierciu