W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla właścicieli studni indywidualnych w zakresie bezpieczeństwa wody w przypadku wystąpienia podtopień, powodzi.

Baner Informacja

Każdy właściciel studni indywidualnej chcąc zapewnić prawidłowy stan wody do spożycia i na cele gospodarcze, powinien spełnić następujące wymagania :
 

-    odległość studni, licząc od jej osi, powinna wynosić co najmniej:

  • do granicy działki – 5 m,
  • do osi rowu przydrożnego – 7,5 m,
  • do budynków gospodarczych oraz składowisk nieczystości, kompostu itp. – 15 m,
  • do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych – 70 m
  • studnia musi posiadać szczelną na całej wysokości obudowę otworu studziennego (cembrowinę)
  • część naziemna studni kopanej nie posiadająca urządzeń pompowych powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu terenu i posiadać szczelną przykrywę studni, natomiast studnie posiadające urządzenia pompowe, powinny mieć wysokość co najmniej 0,2 m od poziomu terenu
  • cembrowina musi być czysta, wolna od mchów, porostów oraz plam zaciekowych
  • teren wokół studni w promieniu 1 m powinien być utwardzony, ze spadem w kierunku zewnętrznym
  • studnia powinna znajdować się na terenie wyższym niż źródła zanieczyszczeń

 

Co 2 lub 3 lata należy wybrać wodę ze studni, oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić dno warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary, a następnie przeprowadzić dezynfekcję studni.

Przed rozpoczęciem użytkowania należy zbadać wodę ze studni czy spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a zatem czy jest bezpieczna dla zdrowia.

Uwaga: Nie wykorzystuj nieczynnej studni do składowania śmieci lub innych nieczystości!!!          

Dezynfekcja studni indywidualnej

Przed przystąpieniem do dezynfekcji studni należy zmierzyć przy pomocy tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad podanych w tabelce:

 

  Średnica studni w cm    Ilość wapna chlorowanego 
   potrzebna
na każdy
   metr głębokości wody
                      80    150g – 1 szklanka
                      90    200g – 1 szklanka i ćwierć
                     100    250g – 1 szklanka i pół
                     120    350g – 2 szklanki i ćwierć

 

W przypadku stosowania podchlorynu sodu zamiast wapna chlorowanego – dawki podawane w tabeli należy dwukrotnie zwiększyć.

 

Prawidłowa dezynfekcja wody powinna przebiegać następująco:

  1. Wybrać wodę ze studni (wypompować), oczyścić cembrowinę i dno studni,
  2. Do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbarty (około 10 gram) wapna chlorowanego i tym płynem wyszorować cembrowinę;
  3. Po ponownym napełnieniu studni wodą, odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielka ilością wody, dopełnić wiadro wodą, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni;
  4. Wodę w studni zamieszać za pomocą tyczki lub przez nabieranie wody wiadrem i ponowne wlewanie jej do studni;
  5. Po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

 

UWAGA: Wapno chlorowane należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu.

Po przeprowadzeniu dezynfekcji wody wykonaj kontrolne badania jakości wody.

 

            Państwowy Powiatowy

                                                                                                        Inspektor Sanitarny

                                                                                                                      w Zawierciu

 

{"register":{"columns":[]}}