W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Godna zaufania nauka gwarantem bezpieczeństwa żywności w Europie -EFSA #Safe2EatEU.

27.08.2024

na talerzykach są prezentowane różne potrawy

UE szczyci się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten, oparty na doskonałości naukowej, obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie. Zarówno EFSA jak i organy krajowe odgrywają w tym systemie kluczową rolę. EFSA ściśle współpracuje z czołowymi naukowcami z całej UE, analizując, oceniając i doradzając w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia w oparciu o najnowsze dowody. Dzięki temu Europejczycy mogą spokojnie delektować się posiłkami, wiedząc, że ich bezpieczeństwo jest traktowane priorytetowo. Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, EFSA odgrywa ważną rolę w zakresie ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Dzięki tym wysiłkom EFSA przyczynia się do ogólnego dobrostanu obywateli Europy i naszego środowiska.

Każdego dnia dokonujemy niezliczonych wyborów żywieniowych, a czynniki wpływające na te wybory mogą się różnić w zależności od konsumenta. Według badania „Eurobarometr 2022 na temat bezpieczeństwa żywności w UE”, cena i smak są czynnikami mającymi największy wpływ na decyzje konsumentów dotyczące żywności, odpowiednio 54% i 51%; na kolejnych miejscach znajdują się bezpieczeństwo żywności i jej pochodzenie, oba na poziomie 46%. Około cztery na dziesięć osób twierdzi, że zawartość składników odżywczych ma dla nich znaczenie, podczas gdy 16% wskazuje na wpływ na środowisko i klimat, a 15% twierdzi, że ich własna etyka i przekonania wpływają na ich wybory.

Niezależnie od czynników decydujących o zakupie i konsumpcji żywności, obywatele Europy mogą mieć pewność, że wszystko, co zdecydują się zjeść, jest bezpieczne dzięki solidnemu systemowi bezpieczeństwa żywności.

Europejczycy należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów żywności na świecie. Naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością, zaś odpowiednie organy tworzą regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów dostępnych na rynkach i w sklepach. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana.

Kampania „Safe2Eat” ma na celu dotarcie do ogółu społeczeństwa, od osób o wysokim poziomie świadomości i niewielkiej trosce o bezpieczeństwo żywności po tych, którzy są bardzo zaniepokojeni i mniej poinformowani. Jej zadaniem jest wykorzystanie dotychczasowych wysiłków na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów, aby pobudzić krytyczne myślenie i promować zaangażowanie Europejczyków w zakresie bezpieczeństwa żywności.

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/toolkit

{"register":{"columns":[]}}