Zadania Oddziału Nadzoru Sanitarnego
Do podstawowych zadań pracowników zatrudnionych w Oddziale Nadzoru Sanitarnego, należy w szczególności:
- Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością zdrowotną żywności, przestrzeganiem warunków sanitarnych w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i produktami kosmetycznymi,
- nadzór nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia i środkami spożywczymi wzbogaconymi,
- nadzór nad importem i eksportem żywności i materiałów oraz wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie modyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności,
- bieżący nadzór sanitarny nad zakładami żywienia zbiorowego,
- nadzór sanitarny nad środkami transportu żywności,
- udział w opiniowaniu i odbiorach obiektów żywnościowo-żywieniowych nowo uruchamianych i modernizowanych,
- udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych,
- działania w ramach funkcjonowania Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF),
- prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych,
- pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych
w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności oraz opracowywanie ich ocen, - kontrola realizacji zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywnością,
- prowadzenie systemu Epibaza w celu gromadzenia i przekazywania danych dotyczących pobieranych próbek żywności (w tym materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością) oraz wyników badań laboratoryjnych,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w ramach zawartych porozumień oraz z innymi służbami;
2. Sekcja Nadzoru Epidemiologicznego:
- w zakresie nadzoru epidemiologicznego:
- dokonywanie analiz i monitoringu zachorowań na choroby zakaźne, pasożytnicze i niezakaźne mogące szerzyć się epidemicznie,
- opracowywanie i wdrażanie programów i planów działań zapobiegawczych i przeciwepidemicznych,
- nadzór i kierowanie opracowywaniem ognisk chorób zakaźnych, w tym zbiorowych zatruć pokarmowych,
- opracowywanie meldunków i sprawozdań zachorowań na choroby zakaźne,
- przeprowadzanie wywiadów i dochodzeń epidemiologicznych w przypadku określonych chorób zakaźnych,
- prowadzenie rejestracji chorób zakaźnych zgodnie z podziałem i symboliką zawartą w ICD-10 oraz materiałach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
- współdziałanie z Inspekcją Weterynaryjną w opracowaniu ognisk chorób zakaźnych odzwierzęcych,
- nadzór epidemiologiczny nad osobami zakażonymi gruźlicą, wirusowym zapaleniem wątroby typu A, B, C, pałeczkami Salmonella, Shigella, nosicielami stałymi pałeczek duru brzusznego i osobami z kontaktu,
- nadzór epidemiologiczny w oparciu o system SENTINEL,
- prowadzenie działań profilaktycznych i przeciwepidemicznych;
b. w zakresie szczepień ochronnych:
- prowadzenie zaopatrzenia oraz nadzór nad dystrybucją i wykorzystaniem szczepionek na terenie powiatu,
- nadzór nad wykonawstwem szczepień,
- opracowywanie sprawozdań i analiz stanu uodpornienia dzieci i młodzieży,
- monitorowanie niepożądanych odczynów poszczepiennych (NOP) i prowadzenie rejestru odczynów poszczepiennych,
- prowadzenie monitoringu przechowywania preparatów szczepionkowych,
- prowadzenie postępowania administracyjnego w stosunku do osób uchylających się od obowiązkowych szczepień;
c. w zakresie nadzoru sanitarnego:
- przeprowadzanie kontroli w zakładach opieki zdrowotnej i gabinetach lekarskich zgodnie z obowiązującymi przepisami,
- opiniowanie zakładów opieki zdrowotnej i indywidualnych praktyk lekarskich dotyczących spełnienia warunków umożliwiających udzielanie określonych świadczeń zdrowotnych oraz udział w odbiorach,
- opracowywanie ocen stanu sanitarnego placówek służby zdrowia oraz pracy zespołów ds. zakażeń szpitalnych;
- udział w sytuacjach kryzysowych związanych z wystąpieniem masowych zachorowań na choroby zakaźne, szczególnie niebezpieczne i wysoce zakaźne oraz w przypadku ataku bioterrorystycznego,
- wdrażanie standardów postępowania przeciwepidemicznego, zwłaszcza przestrzegania zasad prawidłowej dezynfekcji i sterylizacji narzędzi, sprzętu medycznego oraz kontroli tych procesów;
- Sekcja Nadzoru Higieny Komunalnej:
- nadzór w zakresie utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, zakładów opieki zdrowotnej, zakładów fryzjerskich, zakładów kosmetycznych, zakładów odnowy biologicznej, solariów, środków transportu komunikacji publicznej, obiektów PKP oraz miejsc zorganizowanego wypoczynku
i rekreacji, - nadzór nad prawidłowym postępowaniem z odpadami w kontrolowanych zakładach i obiektach oraz opiniowanie programów postępowania z odpadami na wniosek samorządów,
- wydawanie opinii na prowadzenie i organizowanie imprez masowych,
- nadzór nad stanem sanitarno-higienicznym urządzeń do zaopatrywania w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi,
- pobieranie próbek wody z ujęć wodnych, z sieci wodociągowych, basenów i kąpielisk do badań fizykochemicznych i bakteriologicznych,
- prowadzenie monitoringu parametrów grupy A i B dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia,
- nadzór nad stanem sanitarnym i jakością wody w basenach kąpielowych
i pływalniach, - opiniowanie materiałów i wyrobów służących do uzdatniania i dystrybucji wody do spożycia,
- nadzór nad warunkami sanitarnymi przy czynnościach związanych z ekshumacją oraz przewożeniem zwłok i szczątków ludzkich,
- Sekcja Nadzoru Higieny Pracy i Nadzoru nad Chemikaliami:
- kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy, zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
- kontrola przestrzegania przepisów w zakresie ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach,
- kontrola przestrzegania przepisów przez pracodawców w zakresie handlu z państwami trzecimi, w obrocie wewnątrzwspólnotowym prekursorów kategorii 2 i 3,
- kontrola przestrzegania przepisów dotyczących detergentów,
- kontrola realizacji obowiązków nałożonych na pracodawców zatrudniających pracowników w warunkach narażenia na czynniki rakotwórcze lub mutagenne,
- nadzór w zakresie przestrzegania w zakładach pracy przepisów o najwyższym dopuszczalnym stężeniu i natężeniu czynników szkodliwych dla zdrowia oraz stosowaniem środków zapobiegawczych,
- kontrolowanie przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
- planowanie przeprowadzania badań i pomiarów czynników szkodliwych i uciążliwych występujących na stanowiskach pracy,
- udzielanie porad i informacji w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie człowieka,
- prowadzenie oceny narażenia zawodowego pracowników,
- prowadzenie postępowań i dokumentacji w sprawach chorób zawodowych,
- podejmowanie działań mających na celu poprawę warunków zdrowotnych środowiska pracy, zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowychi chorób związanych z metodami pracy,
- prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem wymagań dotyczących zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu środków zastępczych i nowych substancji psychoaktywnych wynikających z przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz podejmowanie stosownych działań i współpraca z innymi organami w tym zakresie;
- prowadzenie nadzoru nad chemikaliami i produktami kosmetycznymi z uwzglednieniem Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX).
5. Sekcja Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży, Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej:
- sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków sanitarno-higienicznych w placówkach edukacyjnych, opiekuńczo-wychowawczych oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży:
- dokonywanie oceny higieny procesu nauczania,
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wyposażenia pomieszczeń w odpowiednie meble i sprzęt,
- koordynacja zadań w zakresie identyfikowania i eliminowania czynników szkodliwych dla zdrowia dzieci i młodzieży, zjawisk utrwalających niepożądane i szkodliwe zachowania w zakresie źródeł emitowania czynników szkodliwych dla zdrowia oraz zaniedbań w dziedzinie higieny osobistej dzieci i młodzieży,
- egzekwowanie zakazu palenia tytoniu na terenie placówek,
- nadzór nad gospodarką substancjami i preparatami chemicznymi w szkolnych pracowniach chemicznych i warsztatach szkolnych,
- kontrola pracowni komputerowych w odniesieniu do minimalnych wymagań bezpieczeństwa i higieny oraz ergonomii jakie powinny spełniać stanowiska wyposażone w monitory ekranowe,
- ocena przygotowania placówek do nowego roku szkolnego,
- inicjowanie, koordynowanie działań w ramach światowych i ogólnopolskich akcji prozdrowotnych dotyczących m.in. profilaktyki HIV/AIDS, walki z narkomanią, nałogiem palenia tytoniu, racjonalnego odżywiania, umiejętności radzenia sobie ze stresem,
- popularyzacja wiedzy o zdrowiu i higienie oraz prowadzenie działalności informacyjnej i edukacyjnej,
- współpraca z organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia,
- opracowywanie programów edukacyjnych i ich wdrażanie,
- rozpoznanie i określanie potrzeb zdrowotnych w rejonie działania,
- wdrażanie, monitorowanie i ocena realizacji ogólnopolskich programów edukacyjnych w placówkach oświatowych i placówkach opieki zdrowotnej,
- prowadzenie szkoleń metodycznych dla koordynatorów programów edukacyjnych,
- udzielanie pomocy metodycznej i organizacyjnej placówkom oświaty i ochrony zdrowia w realizacji ich zadań prozdrowotnych.
- Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego:
a. opiniowanie i uzgadnianie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miast i gmin oraz ustalanie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
b. uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych,
c. współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji przy opiniowaniu dokumentacji,
d. kontrola przestrzegania przepisów pod względem higieniczno-zdrowotnym w trakcie budowy i przebudowy obiektów i urządzeń,
e. uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania nowych obiektów budowlanych i modernizowanych,
f. inicjowanie przedsięwzięć w dziedzinie zapobiegania negatywnym wpływom czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi.