W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Oddziału Nadzoru Sanitarnego

Do podstawowych zadań  pracowników  zatrudnionych w Oddziale Nadzoru Sanitarnego, należy w szczególności:

  1. Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
  1. sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością zdrowotną żywności, przestrzeganiem warunków sanitarnych w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i produktami kosmetycznymi,
  2. nadzór nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia i środkami spożywczymi wzbogaconymi,
  3. nadzór nad importem i eksportem żywności i materiałów oraz wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie modyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności,
  4. bieżący nadzór sanitarny nad zakładami żywienia zbiorowego,
  5. nadzór sanitarny nad środkami transportu żywności,
  6. udział w opiniowaniu i odbiorach obiektów żywnościowo-żywieniowych nowo uruchamianych i modernizowanych,
  7. udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych,
  8. działania w ramach funkcjonowania Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF),
  9. prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych,
  10. pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych
    w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności oraz opracowywanie ich ocen,
  11. kontrola realizacji zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywnością,
  12. prowadzenie systemu Epibaza w celu gromadzenia i przekazywania danych dotyczących pobieranych próbek żywności (w tym materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością) oraz wyników badań laboratoryjnych,
  13. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w ramach zawartych porozumień oraz z innymi służbami;

2. Sekcja Nadzoru Epidemiologicznego:

  1. w zakresie nadzoru epidemiologicznego:
  • dokonywanie analiz i monitoringu zachorowań na choroby zakaźne, pasożytnicze i niezakaźne mogące szerzyć się epidemicznie,
  • opracowywanie i wdrażanie programów i planów działań zapobiegawczych i przeciwepidemicznych,
  • nadzór i kierowanie opracowywaniem ognisk chorób zakaźnych, w tym zbiorowych zatruć pokarmowych,
  • opracowywanie meldunków i sprawozdań zachorowań na choroby zakaźne,
  • przeprowadzanie wywiadów i dochodzeń epidemiologicznych w przypadku określonych chorób zakaźnych,
  • prowadzenie rejestracji chorób zakaźnych zgodnie z podziałem i symboliką zawartą w ICD-10 oraz materiałach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
  • współdziałanie z Inspekcją Weterynaryjną w opracowaniu ognisk chorób zakaźnych odzwierzęcych,
  • nadzór epidemiologiczny nad osobami zakażonymi gruźlicą, wirusowym zapaleniem wątroby typu A, B, C, pałeczkami Salmonella, Shigella, nosicielami stałymi pałeczek duru brzusznego i osobami z kontaktu,
  • nadzór epidemiologiczny w oparciu o system SENTINEL,
  • prowadzenie działań profilaktycznych i przeciwepidemicznych;

b. w zakresie szczepień ochronnych:

  • prowadzenie zaopatrzenia oraz nadzór nad dystrybucją i wykorzystaniem szczepionek na terenie powiatu,
  • nadzór nad wykonawstwem szczepień,
  • opracowywanie sprawozdań i analiz stanu uodpornienia dzieci  i młodzieży,
  • monitorowanie niepożądanych odczynów poszczepiennych (NOP) i prowadzenie rejestru odczynów poszczepiennych,
  • prowadzenie monitoringu przechowywania preparatów szczepionkowych,
  • prowadzenie postępowania administracyjnego w stosunku do osób uchylających się od obowiązkowych szczepień;

c. w zakresie nadzoru sanitarnego:

  • przeprowadzanie kontroli w zakładach opieki zdrowotnej i gabinetach lekarskich zgodnie z obowiązującymi przepisami,
  • opiniowanie zakładów opieki zdrowotnej i indywidualnych praktyk lekarskich dotyczących spełnienia warunków umożliwiających udzielanie określonych świadczeń zdrowotnych oraz udział   w odbiorach,
  • opracowywanie ocen stanu sanitarnego placówek służby zdrowia oraz pracy zespołów ds. zakażeń szpitalnych;
  • udział w sytuacjach kryzysowych związanych z wystąpieniem masowych zachorowań na choroby zakaźne, szczególnie niebezpieczne i wysoce zakaźne oraz w przypadku ataku bioterrorystycznego,
  • wdrażanie standardów postępowania przeciwepidemicznego, zwłaszcza przestrzegania zasad prawidłowej dezynfekcji i sterylizacji narzędzi, sprzętu medycznego oraz kontroli tych procesów;
  1. Sekcja Nadzoru Higieny Komunalnej:
  1. nadzór w zakresie utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, zakładów opieki zdrowotnej, zakładów fryzjerskich, zakładów kosmetycznych, zakładów odnowy biologicznej, solariów, środków transportu komunikacji publicznej, obiektów PKP oraz miejsc zorganizowanego wypoczynku
    i rekreacji,            
  2. nadzór nad prawidłowym postępowaniem z odpadami w kontrolowanych zakładach i obiektach oraz opiniowanie programów postępowania z odpadami na wniosek samorządów,
  3. wydawanie opinii na prowadzenie i organizowanie imprez masowych,
  4. nadzór nad stanem sanitarno-higienicznym urządzeń do zaopatrywania w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi,
  5. pobieranie próbek wody z ujęć wodnych, z sieci wodociągowych, basenów i kąpielisk do badań fizykochemicznych i bakteriologicznych,
  6. prowadzenie monitoringu parametrów grupy A i B dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia,
  7. nadzór nad stanem sanitarnym i jakością wody w basenach kąpielowych
    i pływalniach,
  8. opiniowanie materiałów i wyrobów służących do uzdatniania i dystrybucji wody do spożycia,
  9. nadzór nad warunkami sanitarnymi przy czynnościach związanych z ekshumacją oraz przewożeniem zwłok i szczątków ludzkich,
  1.  Sekcja Nadzoru Higieny Pracy i Nadzoru nad Chemikaliami:     
  1. kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy, zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
  2. kontrola przestrzegania przepisów w zakresie ustawy o substancjach chemicznych i  ich mieszaninach,
  3. kontrola przestrzegania przepisów przez pracodawców w zakresie handlu z państwami trzecimi, w obrocie wewnątrzwspólnotowym prekursorów kategorii   2 i 3,
  4. kontrola przestrzegania przepisów dotyczących detergentów,
  5. kontrola realizacji obowiązków nałożonych na pracodawców zatrudniających pracowników w warunkach narażenia na czynniki rakotwórcze lub mutagenne,
  6. nadzór w zakresie przestrzegania w zakładach pracy przepisów o najwyższym dopuszczalnym stężeniu i natężeniu czynników szkodliwych dla zdrowia oraz stosowaniem środków zapobiegawczych,
  7. kontrolowanie przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
  8. planowanie przeprowadzania badań i pomiarów czynników szkodliwych   i uciążliwych występujących na stanowiskach pracy,
  9. udzielanie porad i informacji w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie człowieka,
  10. prowadzenie oceny narażenia zawodowego pracowników,
  11. prowadzenie postępowań i dokumentacji w sprawach chorób zawodowych,
  12. podejmowanie działań mających na celu poprawę warunków zdrowotnych środowiska pracy, zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowychi chorób związanych z metodami pracy,
  13. prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem wymagań dotyczących zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu środków zastępczych i nowych substancji psychoaktywnych wynikających z przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz podejmowanie stosownych działań i współpraca z innymi organami w tym zakresie;
  14. prowadzenie nadzoru nad chemikaliami i produktami kosmetycznymi z uwzglednieniem Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX).

5. Sekcja Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży, Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej:

  1. sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków sanitarno-higienicznych w placówkach edukacyjnych, opiekuńczo-wychowawczych oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży:
  2. dokonywanie oceny higieny procesu nauczania,
  3. nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wyposażenia pomieszczeń w odpowiednie meble i sprzęt,
  4. koordynacja zadań w zakresie identyfikowania i eliminowania czynników szkodliwych dla zdrowia dzieci i młodzieży, zjawisk utrwalających niepożądane i szkodliwe zachowania w zakresie źródeł emitowania czynników szkodliwych dla zdrowia oraz zaniedbań  w dziedzinie higieny osobistej dzieci i młodzieży,
  5. egzekwowanie zakazu palenia tytoniu na terenie placówek,
  6. nadzór nad gospodarką substancjami i preparatami chemicznymi w szkolnych  pracowniach chemicznych i warsztatach szkolnych,
  7. kontrola pracowni komputerowych w odniesieniu do minimalnych wymagań bezpieczeństwa i higieny oraz ergonomii jakie powinny spełniać stanowiska wyposażone w monitory ekranowe,
  8. ocena przygotowania placówek do nowego roku szkolnego,
  9. inicjowanie, koordynowanie działań w ramach światowych i ogólnopolskich akcji prozdrowotnych dotyczących m.in. profilaktyki HIV/AIDS, walki z narkomanią, nałogiem palenia tytoniu, racjonalnego odżywiania, umiejętności radzenia sobie ze stresem,
  10. popularyzacja wiedzy o zdrowiu i higienie oraz prowadzenie działalności informacyjnej  i edukacyjnej,
  11. współpraca z organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia,
  12.  opracowywanie programów edukacyjnych i ich wdrażanie,
  13. rozpoznanie i określanie potrzeb zdrowotnych w rejonie działania,
  14. wdrażanie, monitorowanie i ocena realizacji ogólnopolskich programów edukacyjnych w placówkach oświatowych i placówkach opieki zdrowotnej,
  15. prowadzenie szkoleń metodycznych dla koordynatorów programów edukacyjnych,
  16. udzielanie pomocy metodycznej i organizacyjnej placówkom oświaty i ochrony zdrowia w realizacji ich zadań prozdrowotnych.
  1. Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego:

a. opiniowanie i uzgadnianie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miast i gmin oraz ustalanie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,

b. uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych,

c. współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji przy opiniowaniu dokumentacji,

d. kontrola przestrzegania przepisów pod względem higieniczno-zdrowotnym  w trakcie budowy i przebudowy obiektów i urządzeń,

e. uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania nowych obiektów budowlanych i modernizowanych,

f. inicjowanie przedsięwzięć w dziedzinie zapobiegania negatywnym wpływom czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi.

{"register":{"columns":[]}}