Komunikat w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia przez ludzi dostarczanej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Mąkolicach
29.10.2021
Komunikat w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia przez ludzi dostarczanej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Mąkolicach
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu informuje,
że w badaniach jakości wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Mąkolicach zaopatrującego wsie: Mąkolice, Wola Mąkolska, Jasionna, gmina Głowno w powiecie zgierskim stwierdzono przekroczenie ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C po 72h.
Woda jest warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych
na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków
i niemowląt.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Uwaga:
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Komunikat Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu informuje,
że w badaniach jakości wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Popowie zaopatrującego wsie: Popów Głowieński, Popówek Włościański, Władysławów, Popowski, Glinnik, Karnków, Mięsośnia, gmina Głowno w powiecie zgierskim stwierdzono przekroczenie ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C po 72h.
Woda jest warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych
na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków
i niemowląt.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Uwaga:
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.