W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2024

07.06.2024

Biały napis na zielonym tle: Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2024. Pod napisem koszyk z zakupami

Każdego roku 600 milionów ludzi choruje na skutek około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność.

7 czerwca 2024 roku już po raz szósty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.

 

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:

  • uświadamianie ludzi w zakresie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności
  • pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności
  • omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach
  • promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności

 

Temat tegorocznej edycji: „ Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane”. Tegoroczne hasło podkreśla znaczenie przygotowania się na zdarzenia związane z bezpieczeństwem żywności, niezależnie od tego, jak łagodne lub poważne mogą być. Pamiętajmy, że  łańcuchy dostaw żywności obejmują kilka osób: producentów, przetwórców, przewoźników, dystrybutorów, sprzedawców detalicznych, kucharzy, a także konsumentów.
W każdym punkcie łańcucha występują zagrożenia, które mogą powodować zanieczyszczenie. Wszyscy zaangażowani na różnych etapach mają obowiązek zapewnić bezpieczeństwo żywności.

 

Wspólnie podejmijmy wezwanie do działania:

 

1. Zapewnijmy bezpieczeństwo – Rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność

2. Uprawiajmy żywność bezpiecznie – Producenci rolnictwa i żywności muszą przyjąć dobre praktyki

3. Dbajmy o bezpieczeństwo – podmioty gospodarcze muszą zadbać o bezpieczeństwo żywności

4. Wiedzmy, co jest bezpieczne – Konsumenci muszą zdobywać wiedzę na temat bezpiecznej i zdrowej żywności

5. Połączmy siły na rzecz bezpieczeństwa żywności – Pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!

 

Pamiętajmy!

Bezpieczna żywność jest jednym z najważniejszych gwarantów dobrego zdrowia!

 

 

Źródła: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2024

          https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/  

          https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat

{"register":{"columns":[]}}