Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 7 czerwca 2024
07.06.2024
Każdego roku 600 milionów ludzi choruje na skutek około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność.
7 czerwca 2024 roku już po raz szósty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:
- uświadamianie ludzi w zakresie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności
- pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności
- omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach
- promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności
Temat tegorocznej edycji: „ Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane”. Tegoroczne hasło podkreśla znaczenie przygotowania się na zdarzenia związane z bezpieczeństwem żywności, niezależnie od tego, jak łagodne lub poważne mogą być. Pamiętajmy, że łańcuchy dostaw żywności obejmują kilka osób: producentów, przetwórców, przewoźników, dystrybutorów, sprzedawców detalicznych, kucharzy, a także konsumentów.
W każdym punkcie łańcucha występują zagrożenia, które mogą powodować zanieczyszczenie. Wszyscy zaangażowani na różnych etapach mają obowiązek zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Wspólnie podejmijmy wezwanie do działania:
1. Zapewnijmy bezpieczeństwo – Rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
2. Uprawiajmy żywność bezpiecznie – Producenci rolnictwa i żywności muszą przyjąć dobre praktyki
3. Dbajmy o bezpieczeństwo – podmioty gospodarcze muszą zadbać o bezpieczeństwo żywności
4. Wiedzmy, co jest bezpieczne – Konsumenci muszą zdobywać wiedzę na temat bezpiecznej i zdrowej żywności
5. Połączmy siły na rzecz bezpieczeństwa żywności – Pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!
Pamiętajmy!
Bezpieczna żywność jest jednym z najważniejszych gwarantów dobrego zdrowia!
Źródła: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2024
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/