Aktywnie i Zdrowo
Aktywnie i zdrowo – podsumowanie Wakacji 2024.
Na terenie powiatu zgorzeleckiego w okresie ferii letnich zgłoszonych zostało ogółem 12 form wypoczynku dzieci i młodzieży. Wszystkie formy stanowił wypoczynek w miejscu zamieszkania zorganizowany w obiektach szkolnych. Organizatorami wypoczynku były szkoły podstawowe oraz jednostki opieki społecznej. Łącznie skontrolowano 7 turnusów. Dwóch organizatorów zapewniło dzieciom dożywianie przygotowane w szkolnych stołówkach. W pozostałych placówkach uczestnicy przynosili ze sobą drugie śniadanie oraz podczas wyjść spożywali posiłki w punktach gastronomicznych. Zapewniona była woda butelkowana. Wszystkie turnusy zostały zgłoszone do Kuratorium Oświaty. Nie stwierdzono nieprawidłowości natury sanitarnej.
Ponadto w ramach akcji letniej przeprowadzono zajęcia edukacyjne na temat bezpiecznych wakacji i zdrowego stylu życia. Rozmawiano z dziećmi o chorobach zakaźnych, higienie osobistej, zdrowym odżywianiu, a także jaki wpływ na zdrowie mają substancje psychoaktywne. Uczestnicy półkolonii mogli założyć alkogole i narkogogle, aby sprawdzić, jak używki zaburzają nasze postrzeganie rzeczywistości.
Podczas trwania akcji letniej prowadzono działania mające na celu promowanie Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która z Komisją Europejską (KE) po raz drugi prowadzą kampanię #PlantHealth4Life. Kampania pod nazwą: „Dbaj o zdrowie roślin, chroń życie”, ma na celu zwiększenie świadomości mieszkańców Europy na temat zdrowia roślin oraz podkreślenie zbiorowej odpowiedzialności za wspólne dobro. Prezentowane są zagrożenia, jakie mogą wynikać z wwożenia roślin do Polski (szczególnie z krajów spoza Unii Europejskiej).
Działania kampanii mają za zadanie docierać zarówno do podróżujących, zwłaszcza poza teren UE, jak i do najmłodszych i ich rodzin.
W celu zwiększenia i utrwalania wiedzy oraz świadomości na temat bezpieczeństwa żywności kontynuowano informowanie o kolejnej kampanii EFSA pod nazwą: #Safe2EatEU.
Tematy przewodnie kampanii to:
-Prawidłowe obchodzenie się z żywnością
-Suplementy Diety
-Choroby przenoszone przez żywność.
Dla większości z nas jedzenie w sposób zróżnicowany, czyli korzystanie z dużej ilości świeżych składników, stosowanie różnych metod gotowania, pomaga zrównoważyć dietę i przyczynia się do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Więcej informacji pod adresami: