Nie spożywaj żywności po powodzi
17.09.2024
W związku z wysokimi stanami wód i podtopieniem niektórych terenów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu zaleca:
• Nie spożywać żywności o cechach świadczących o jej przemoczeniu.
• Nie spożywać jarzyn i warzyw z upraw zalanych wodą. Jeżeli się musi to tylko dobrze gotowane.
• W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty - zgłosić się do lekarza).
• Nie należy spożywać, przetwarzać ani uzdatniać żywności wykazującej cechy zamoczenia.
• Zalecenie to dotyczy żywności niezależnie od miejsca w której się znajduje a mianowicie: gospodarstw domowych; sklepów, hurtowni i zakładów produkujących żywność.
• Nie nadają się do spożycia produkty bez zewnętrznych oznak uszkodzenia przetrzymywane przez dłuższy okres w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze).
• Żywność zalaną, zamoczoną należy zgromadzić w wydzielonym miejscu.
• W sklepach, hurtowniach należy: usunąć wszelkie zanieczyszczenia, osuszyć i przewietrzyć pomieszczenia, umyć i zdezynfekować pomieszczenia.
• Kupując żywność należy zwrócić szczególną uwaga na: wygląd i stan opakowań (zacieki i ślady korozji), czytelność nadruku (etykiety), termin przydatności do spożycia.
• Warzywa, Jarzyny, owoce, które w czasie powodzi były pod wodą - są niezdatne do spożycia.
• W razie niezbędnej konieczności spożywania takich płodów rolnych należy je po dokładnym umyciu wodą zdatną do spożycia długotrwale obgotować.
• Wszelkie wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów i dystrybucją żywności na terenie powiatu zgorzeleckiego należy zgłaszać Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zgorzelcu.