W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zarządzanie alergenami pokarmowymi przez podmioty działające na rynku spożywczym

Zarządzanie alergenami pokarmowymi przez podmioty działające na rynku spożywczym – zmiana rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym

Kobieta oglądająca produkty w sklepie

24 marca 2021 roku weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2021/382 z dnia 3 marca 2021 r. zmieniające załączniki do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Dokument dostępny jest na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Jak wskazano w motywie 4 preambuły rozporządzenia, mając na uwadze przyjęcie globalnej normy Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 (Code of practise on food allergen management for food business operators) oraz oczekiwania konsumentów i partnerów handlowych, że żywność produkowana w UE spełnia co najmniej globalną normę, konieczne jest wprowadzenie wymogów wprowadzających dobre praktyki higieniczne w celu zapobiegania lub ograniczania obecności substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji (wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011), w sprzęcie, środkach transportu lub pojemnikach stosowanych do zbierania, transportu, przetwarzania, przygotowywania lub przechowywania środków spożywczych.

Natomiast w rozdziale XIa (kultura bezpieczeństwa żywności) ww. rozporządzenia wymieniono obowiązki przedsiębiorców (oraz obowiązek ich udowodnienia organom urzędowej kontroli) związane z kulturą bezpieczeństwa żywności, takie jak: 

  • świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności oraz znaczenia bezpieczeństwa
    i higieny żywności wśród wszystkich pracowników przedsiębiorstwa;
  • sprawdzanie, czy kontrole są przeprowadzane terminowo i skutecznie, a dokumentacja jest aktualna;
  • zapewnienie odpowiednich szkoleń i nadzoru dla personelu;

Wymogi te można odnieść również do zarządzania przez przedsiębiorcę alergenami. 

Norma Kodeksu została pierwotnie opublikowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w języku angielskim jako code of practice on food allergen management for food business operators  CXC 80-2020. Ze względu na istotność tego dokumentu, z inicjatywy Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykonane zostało tłumaczenie na język polski. Statut przetłumaczonego dokumentu w wersji polskiej pozostaje nieformalny, natomiast został on zweryfikowany przez GIS pod względem merytorycznym. W związku z powyższym,  w przypadku rozbieżności rozstrzygający będzie język oryginału.

Poniżej do pobrania norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym:

  • polska wersja językowa – tłumaczenie nieoficjalne (dokument pdf.);
  • oryginalna, angielska wersja językowa -  (dokument pdf.)

Materiały

Załącznik​_3​_norma​_Kodeksu​_Żywnościowego pl
Załącznik​_2​_norma​_Kodeksu​_Żywnościowego​_CXC​_80-2020​_–​_PL.pdf 0.38MB
Załącznik​_3​_norma​_Kodeksu​_Żywnościowego
Załącznik​_3​_norma​_Kodeksu​_Żywnościowego​_CXC​_80-2020​_–​_EN.pdf 0.51MB
{"register":{"columns":[]}}