7 czerwca 2024 r. obchodzimy „Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywnościowego”
07.06.2024
Od pierwszych obchodów w 2019 roku Międzynarodowy „Dzień Bezpieczeństwa Żywności” (World Food Safety Day, WFSD) rozrasta się co roku pod względem liczby krajów, w których jest obchodzony i liczby organizowanych wydarzeń.
Głównym celem „Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnościowego” jest zwracanie uwagi na zagrożenia czyhające na konsumentów podczas zakupów środków spożywczych. Specjaliści i eksperci zajmujący się żywieniem uczulają, aby kupować mięso, nabiał i ryby tylko wiadomego pochodzenia, ponieważ istnieje mnóstwo patogenów mogących wywołać poważne choroby.
„Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności” (WFSD) ma zwrócić uwagę i zachęcić do działań, które pomogą zapobiegać zagrożeniom związanym z żywnością, wykrywać je oraz zarządzać nimi, przyczyniając się do bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia ludzi, dobrobytu gospodarczego, produkcji rolnej, dostępu do rynku, turystyki i zrównoważonego rozwoju.
Hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia to: „Bezpieczeństwo żywności - Bądźmy przygotowani na nieoczekiwane!”.
Tegoroczna kampania będzie poświęcona sposobom, jakich możemy użyć, aby zapewnić gotowość na niespodziewane zdarzenia związane z bezpieczeństwem żywności - od tych w skali mikro, takie jak np. awarie sieci energetycznej w naszych domach, po skalę makro - międzynarodowe alarmy bezpieczeństwa dotyczące żywności lub epidemie chorób przenoszonych przez żywność.
Więcej informacji: https://www.fao.org