W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  1.  Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:

 

  1. realizacja zadań w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia,
     w tym produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi;
  2. współuczestniczenie w pobieraniu próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  3. uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;
  4. podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC – analiza ryzyka, ocena ryzyka;
  5. współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  6. rozpatrywanie i załatwianie wniosków i petycji w sprawach dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia.

 

  1. Kontakt

e-mail: zywienie.psse.zlotoryja@sanepid.gov.pl

{"register":{"columns":[]}}