Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- realizacja zadań w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia,
w tym produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi; - współuczestniczenie w pobieraniu próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
- uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;
- podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC – analiza ryzyka, ocena ryzyka;
- współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- rozpatrywanie i załatwianie wniosków i petycji w sprawach dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Kontakt