Sekcja Higieny Żywności i Żywienia (HŻ)
pok. Nr 5 (parter)
kierownik sekcji Agata Karasiewicz
starszy asystent Małgorzata Mrozowska
starszy asystent Katarzyna Zakrzewska
młodszy asystent Patrycja Woźniakowska
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- sprawowanie nadzoru sanitarno-higienicznego nad zakładami produkującymi żywność, obiektami obrotu środkami spożywczymi, nad środkami transportu artykułów spożywczych;
- sprawowanie nadzoru sanitarno-higienicznego nad zakładami żywienia zbiorowego;
- nadzór nad warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- nadzór nad warunkami produkcji i obrotu produktów kosmetycznych;
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek surowców, artykułów żywnościowych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
- pobieranie próbek sanitarnych w przypadku wystąpienia zbiorowego zatrucia pokarmowego;
- współudział w opiniowaniu projektów oraz odbiorze przejmowanych pod nadzór sanitarny obiektów;
- zbieranie danych w ramach Krajowego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt – RASFF;
- ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w nadzorowanych obiektach;
- ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – HACCP;
- sporządzanie harmonogramu nadzoru nad obiektami oraz jego bieżąca realizacja;
- sporządzanie sprawozdań, informacji i ocen stosownie do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie;
- prowadzenie szkoleń wewnętrznych dla pracowników;
- współpraca z innymi służbami prowadzącymi kontrolę żywności w ramach zawartych porozumień;
- współpraca z samorządami terytorialnymi;
- współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi w Powiatowej Stacji, w tym prowadzenie dochodzeń i dokumentacji w przypadkach zbiorowych zatruć pokarmowych;
- współpraca z odpowiednimi jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia oraz odpowiednimi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Warszawie;
- prowadzenie działalności w zakresie promocji zdrowia.