1 Marca - Światowy Dzień Walki z Otyłością
To okazja, aby z refleksją przyjrzeć się własnemu zdrowiu oraz stylowi życia.
Ponad 60% Polaków zmaga się z problemem nadmiernej masy ciała. W czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 wzrost masy ciała odnotowało 28% Polek i Polaków – to wniosek pochodzący z najnowszego raportu Narodowego Instytutu Zdrowia.
Otyłość uznawana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że podwyższoną masę ciała ma blisko dwa miliardy ludzi na świecie.
Obecnie z nadwagą zmaga się co drugi dorosły Polak.
Leczeniem otyłości zajmują się specjaliści w poradniach chorób metabolicznych, lekarze diabetolodzy i endokrynolodzy.
Nadwaga i otyłość są przyczyną wielu bardzo groźnych chorób, m.in. takich jak udar, miażdżyca, a te właśnie choroby są na pierwszym miejscu pod kątem zgonów w Polsce. Należy pamiętać, że otyłość ma bezpośredni wpływ na problemy nowotworowe (nowotwór trzustki, nerek, jelita grubego, prostaty, rak piersi).
Jak sprawdzić czy mamy do czynienia z nadwagą, czy już z otyłością?
Wskaźnikiem BMI, który służy do oznaczania prawidłowej masy ciała osób dorosłych.
BMI oblicza się na podstawie prostego wzoru matematycznego:
BMI =masa ciała (kg)/ wzrost2 (m)
Wzór ten mogą stosować zarówno dorosłe kobiety, jak i mężczyźni. Dzięki temu prostemu obliczeniu można ocenić, czy waga mieści się w prawidłowym przedziale, czy mamy nadwagę lub czy nasza masa ciała wkracza w przedział otyłości.
Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na:
< 16,0 – wygłodzenie
16,0–16,99 – wychudzenie
17,0–18,49 – niedowagę
18,5–24,99 – wartość prawidłową
25,0–29,99 – nadwagę
30,0–34,99 – I stopień otyłości
35,0–39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)
≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)
Najczęstszą przyczyną nadwagi i otyłości są złe nawyki żywieniowe, brak ruchu i podjadanie między posiłkami. Aby zapobiegać nadwadze i otyłości do codziennej diety należy wprowadzić świeże warzywa i owoce. W diecie nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych. Zaleca się zastąpić białe pieczywo chlebem żytnim, razowym lub jeść graham. Nie zapominajmy o kaszach oraz makaronach pełnoziarnistych. Zmianę nawyków żywieniowych połączmy z aktywnością fizyczną, spacerami i ruchem na świeżym powietrzu.
Już 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej tygodniowo wystarczy, żeby poczuć się lepiej, obniżyć masę ciała i ciśnienie krwi!
Aby sobie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów:
- - wybierajmy schody zamiast windy,
- - wysiadajmy przystanek wcześniej, aby się przespacerować,
- - zastosujmy metodę „pustej szafki”, w której przechowujemy zwykle coś słodkiego,
- - dobieraj zdrowe przekąski: surowe owoce, warzywa,
- - pamiętaj o piciu wody – dzienne zapotrzebowanie to 30 ml/kg masy ciała.