Profilaktyka Grypy
Grypa to powszechnie występująca, niebezpieczna choroba zakaźna, wywoływana przez wirusy. Do jej typowych objawów należą:
• temperatura ciała powyżej 39°C
• silny ból głowy, mięśni, stawów
• dreszcze
• silne uczucie zmęczenia i rozbicia
Wirusy grypy przenoszą się z człowieka na człowieka drogą kropelkową, najczęściej podczas kichania, kaszlu, rozmowy z zarażonym, przez kontakt ze skażonymi przedmiotami, w zatłoczonych pomieszczeniach o złej wentylacji, w których panuje niska temperatura i wysoka wilgotność.
W Polsce rocznie na epidemię grypy zapada około 3 mln osób, z czego ponad 1 tys. umiera.Najczęściej hospitalizacji wymagają osoby ze skrajnych grup wiekowych: osoby starsze i małe dzieci
Co robić, aby w sezonie jesienno-zimowym unikać częstych infekcji, by ryzyko zachorowania na grypę zmalało?
Należy zastosować się do poniższych wskazówek:
• myć ręce przed jedzeniem, aby trzymać zarazki z daleka
• unikać jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie z objawami grypy
• pić przynajmniej 8 szklanek wody dziennie celem nawodnienia organizmu
• spożywać produkty bogate w cynk wzmacniający układ odpornościowy
• zwiększyć ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy
• unikać stresowych sytuacji , stres osłabia nasz układ odpornościowy
• nie lekceważyć roli snu, wypoczęty organizm lepiej walczy z zarazkami
• ćwiczyć regularnie
• unikać dużych skupisk ludzkich
• ubierać się „na cebulkę”, aby uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu
Należy zaszczepić się przeciwko grypie - według zaleceń WHO szczepieniami powinny zostać objęte :
• dzieci w wieku od 6 m.ż. do 18 r.ż.
• osoby starsze powyżej 65 r.ż.
• mieszkańcy domów opieki dla osób starszych i niepełnosprawnych
• osoby starsze z przewlekłymi chorobami serca, płuc lub nerek, chorobami metabolicznymi lub z niedoborem odporności
• osoby narażone ze względu na wykonywany zawód (pracownicy służby zdrowia, służb mundurowych, nauczyciele)