Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji, obrotu, transportu i przechowywania oraz bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF
- Ocena jakości zdrowotnej i znakowania pobranych do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa.
- Ocena jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Ocena wyników badań laboratoryjnych oraz znakowania środków spożywczych pobranych do badań w ramach UKŻ i monitoringu, zbadanych w WSSE w Warszawie oraz w innych laboratoriach zewnętrznych;
- Kontrola i nadzór nad produkcją i zbywaniem żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego;
- Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych przy współudziale Sekcji Epidemiologii w przypadku wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami urzędowej kontroli żywności.
- Współpraca z PIORIN, IJHARS, IOŚ w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego (uprawy rolne).
- Prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w administracji.
- Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS.
- Wydawanie zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS.
- Analiza i sporządzanie zbiorczych opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji, obrotu oraz jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także ocen sposobu żywienia.
- Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego.
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych.
- Przygotowywanie decyzji w sprawie:
- zatwierdzenia,
- warunkowego zatwierdzenia,
- przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
- zawieszenia zatwierdzenia,
- cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym
środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym
przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Zwoleniu.
- Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych
i zewnętrznych.
- Opracowywanie planów pracy i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań
z ich realizacji.