Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach
Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach i Światowy Tydzień Świadomości o Oporności na Środki Przeciwdrobnoustrojowe
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR, ang. Antimicrobial resistance) zagraża skutecznemu leczeniu i zapobieganiu zakażeniom coraz większej liczby infekcji wywoływanych przez bakterie, pasożyty, wirusy i grzyby. AMR występuje, gdy bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty zmieniają się z biegiem czasu pod wpływem presji antybiotykowej i przestają reagować na leki, co utrudnia leczenie infekcji i może doprowadzić do śmierci chorego. W efekcie leki stają się nieskuteczne, a w organizmie utrzymują się infekcje, co zwiększa ryzyko przeniesienia choroby na inne osoby.
Wychodząc naprzeciw tym wyzwaniom, dwie organizacje: Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC ang. European Centre for Disease Prevention and Control) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) opracowały i wdrożyły zalecenia zwiększające świadomość społeczeństwa i pracowników ochrony zdrowia, weterynarii, ochrony środowiska i administracji państwowej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w tym na antybiotyki.
W Polsce organizacją Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach i Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach oraz propagowaniem ich celów zajmuje się Narodowy Instytut Leków w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021- 2025.
Zadania Pacjenta w zapobieganiu narastania oporności na antybiotyki:
- stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza
- nie żądaj antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz
- stosując antybiotyki, postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza – sam nie skracaj terapii
- nie udostępniaj ani nie używaj antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii
- zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie rąk, higieniczne przygotowywanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, aktualizację szczepień i uprawianie bezpiecznego seksu
- przygotowuj żywność w sposób higieniczny (utrzymuj czystość, oddzielaj surową i ugotowaną żywność, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców) oraz wybieraj żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt.
Zadania Personelu medycznego w zapobieganiu narastania oporności na antybiotyki:
- zapobiegaj infekcjom przez stosowanie czystych rąk, narzędzi i środowiska
- przepisuj i wydaj antybiotyki tylko w uzasadnionych sytuacjach
- monitoruj i zgłaszaj infekcje wywołane przez oporne na antybiotyki drobnoustroje
- rozmawiaj z pacjentem o tym, jak prawidłowo przyjmować antybiotyki, oporności na antybiotyki i niebezpieczeństwach związanych z niewłaściwym ich stosowaniem
- rozmawiaj z pacjentem o zapobieganiu infekcjom (szczepienia, mycie rąk, bezpieczniejszy seks i zakrywanie nosa i ust podczas kichania).
Materiały do pobrania: https://antybiotyki.edu.pl/edwa/pdf/2023/edwa2023_wystawa_tematyczna.pdf
https://antybiotyki.edu.pl/edwa/pdf/2023/antybiotyki-plakat-2023-a4.pdf
https://antybiotyki.edu.pl/edwa/pdf/2023/antybiotyki-plakat-2023-a3.pdf
https://antybiotyki.edu.pl/edwa/pdf/2023/antybiotyki-plakat-2023-a3-poziom.pdf
https://antybiotyki.edu.pl/edwa/pdf/2023/antybiotyki-plakat-2023-a2.pdf
źródło:
https://antybiotyki.edu.pl/edwa/index.php
https://www.gov.pl/web/wsse-warszawa