INFORMACJA dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek
18.10.2022
INFORMACJA dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek
W związku z trwającym "sezonem na grzyby" Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żywcu przypomina, że zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (t.j. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 z późn. zm.) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2) pod warunkiem uzyskania atestu.
W PSSE w Żywcu nie pracują obecnie osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów/grzyboznawcy. Natomiast ocenę grzybów świeżych celem wydania atestu przeprowadza od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 10.00 w Żywcu przy ul. Słowackiego osoba posiadająca uprawnienia klasyfikatora grzybów.