W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

INFORMACJA dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek

18.10.2022

PIS logo

INFORMACJA dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek

W związku z trwającym "sezonem na grzyby" Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żywcu przypomina, że zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (t.j. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 z późn. zm.) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

1)    wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

2)    pod warunkiem uzyskania atestu.

W PSSE w Żywcu nie pracują obecnie osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów/grzyboznawcy. Natomiast ocenę grzybów świeżych celem wydania atestu przeprowadza od poniedziałku do piątku  w godzinach od 8.00 do 10.00 w Żywcu przy           ul. Słowackiego osoba posiadająca uprawnienia klasyfikatora grzybów.

 

{"register":{"columns":[]}}