Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- Kontrola oraz sprawowanie nadzoru w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a w szczególności z uwzględnieniem wewnętrznej kontroli żywności w tym zasad praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), systemu HACCP;
- Prowadzenie ewidencji podmiotów będących pod nadzorem sekcji na zasadach określonych we właściwych przepisach i całości dokumentacji związanej ze sprawowanym nadzorem.
Zgodnie z art. 65 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wpis do rejestru zakładów następuje na podstawie:
- wniosku o wpis podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadkach określonych w art. 63 ust. 2 (m.in. gospodarstw agroturystycznych, urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, aptek, sklepów zielarskich, przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie);
- decyzji o zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu zakładów (dla obiektów nowych lub obiektów które działały na rynku i zostały wykreślone oraz w każdym przypadku zamiaru poszerzenia asortymentu lub zakresu działalności w istniejącym obiekcie - podmiot składa wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis)
- Na podstawie Wniosku o dokonanie zmian (jeśli zmienia się podmiot prowadzący działalność, bez zmiany zakresu prowadzonej działalności określonego w decyzji)
- Po zakończonej działalności w danym obiekcie (brak przejęcia) należy złożyć wniosek o wykreślenie
- Realizacja założonego planu badania próbek żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu przy współpracy z siecią zintegrowanych laboratoriów woj. śląskiego;
- Współpraca z Sekcją Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów pod względem higieniczno- sanitarnym i technologicznym;
- Podejmowanie działań zapewniających właściwe identyfikowanie i szacowanie zagrożeń ze strony żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej oraz współpraca w ramach systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF);
- Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych;
- Sprawowanie nadzoru nad importem środków spożywczych, substancji dodatkowych dozwolonych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie określonym przez właściwe przepisy.
Osoba odpowiedzialna za przywóz lub wywóz towarów jest obowiązana powiadomić właściwego państwowego granicznego lub powiatowego inspektora sanitarnego nie później niż na 48 godzin przed planowanym przywozem lub wywozem towarów, a w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie nie później niż na 24 godziny, składając stosowny wniosek. Niezbędna do dokonania granicznej kontroli sanitarnej dokumentacja jest przedkładana w języku polskim lub w innym języku urzędowym Unii Europejskiej. Jeżeli ze względu na bezpieczeństwo żywności okaże się to niezbędne, właściwy państwowy graniczny lub powiatowy inspektor sanitarny może zażądać uwierzytelnionego tłumaczenia dokumentacji przedłożonej w innym języku Unii Europejskiej.
Porady w sprawie grzybów udzielane są przez klasyfikatora od poniedziałku do piątku w godzinach 715 do 815. |
Materiały
Wzór wniosku dokonanie kontroli granicznejWzór_wniosku_dokonanie_kontroli_granicznej.docx 0.02MB wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów
wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru_zakładów.doc 0.04MB wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu
wniosek_o_wpis_i_zatwierdzenie_zakładu.doc 0.04MB wniosek o wpis do rejestru zakładów
wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów.doc 0.05MB pismo ws wydania zaświadczenia dot sprzedaży alkoholu
pismo ws wydania zaświadczenia dot sprzedaży alkoholu.doc 0.03MB wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów.doc 0.04MB Zakres badań próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w trakcie wykonywania czynności odbiorowych obiektów
zakres_badań_wody_w_trakcie_czyyności_odbiorowych_.pdf 0.97MB Wniosek o wydanie zaświadczenia dla rolnika
Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia_dla_rolnika.docx 0.01MB