Ser twarogowy z mleka koziego – krajanka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-01 w kategorii Produkty mleczne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Masa serowa z mleka koziego z przyprawami.
Kształt:
Trójkąt.
Rozmiar:
Waga około 1,5 kg.
Barwa:
Biała.
Konsystencja:
Zwarta masa.
Smak:
Słonawy, śmietankowy, lekko pikantny. Zapach śmietankowy z nutą pieprzu.
Tradycja:
Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Znajduje się tam wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi Siedlisko wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Przepis na przygotowanie sera twarogowego z mleka koziego – krajanka znany jest w Siedlisku, jak i w okolicznych miejscowościach od bardzo dawna tj. od lat 50-tych. Do dziś wyrabiany jest tą samą metodą z mleka odtłuszczonego. Do sera chudego dodawana jest gęsta śmietana w celu jego związania oraz sól i pieprz grubo mielony do smaku. Następnie wszystko jest długo mieszane, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie dodatki. Kolejnym etapem jest przełożenie sera do lnianego worka o kształcie rożka i umieszczenie go pomiędzy dwie deski i przyciśnięcie kamieniem w celu odsączenia reszty serwatki. Ser nadaje się do spożycia najlepiej na drugi dzień, ponieważ posiada zwięzłą konsystencję, co sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do krojenia i stąd wzięła się jego nazwa „krajanka”. Ser twarogowy spożywany jest na wiele sposobów tj. z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, na kromce chleba. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi, farsz do naleśników czy łazanek.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 10:43 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 10:43 Sławomir Mucha