Słupiański siekaniec dworski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-21 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Wyglądem przypomina roladę o barwie bursztynowej. Krojony jest w plastry o grubości 1,5 cm.
Kształt:
Najczęściej przybiera kształt brytfanki lub innego naczynia, w którym jest pieczony. Na przekroju przypomina elipsę.
Rozmiar:
Wielkość siekańca zależy od użytego naczynia.
Barwa:
Bursztynowa z nalotem złocistym, na przekroju lekko brunatna. Barwa zależy od ilości dodanego mięsa.
Konsystencja:
Konsystencja stała, zwięzła.
Smak:
Siekaniec jest soczysty z lekką goryczką pochodzący od prażonej kaszy gryczanej.
Tradycja:
Słupiański siekaniec dworski przygotowywany jest od kilkudziesięciu lat na terenie Słupi oraz jej okolic. Wieś Słupia położona w zachodniej części powiatu jędrzejowskiego ma charakter rolniczy i słynie z uprawy gryki. Słupiańskie gospodynie już przed wiekami doskonale znały wiele sposobów na przyrządzanie kaszy, która stanowiła podstawę pożywienia w każdym gospodarstwie. Dlatego w miarę dostępności innych produktów przygotowywano na bazie kaszy gryczanej różnego rodzaju potrawy, między innymi siekańca dworskiego. Według relacji mieszkańców Słupi, potrawa ta wywodzi się ze słupskiego dworu i sporządzana jest według skrzętnie zapisanych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak wspominają najstarsze mieszkanki gminy, siekańca najczęściej spożywano w okresie Świąt Bożego Narodzenia: „Dawniej w moim domu była to potrawa wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Mięso wieprzowe, najlepiej karczek, bułka kajzerka, żółtka, mąka, śmietana, sól, masło i pieprz. Kasza musi być uprażona w dwóch szklankach wody na sypko. Mięso drobno posiekane lub zmielone. Składniki wszystkie dodawać powoli ciągle wyrabiając masę” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Słupi).
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 12:24 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 12:24 Sławomir Mucha