Nadzór IJHARS nad system klasyfikacji
Nadzór nad klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP prowadzi IJHARS. Wizyty kontrolne w ramach prowadzonego systematycznie nadzoru odbywają się z częstotliwością dwa razy na trzy miesiące w zakładach obowiązkowo klasyfikujących tusze wieprzowe i wołowe. W zakładach dobrowolnie uczestniczących w systemie klasyfikacji tusz IJHARS przeprowadza również 2 kontrole na trzy miesiące.
Zakres kontroli
Kontrola obejmuje sprawdzenie:
- czy klasyfikację prowadzi uprawniony rzeczoznawca,
- czy pomiaru mięsności dokonuje się zatwierdzonym choirometrem – w przypadku tusz wieprzowych,
- poprawności klasyfikacji,
- stosowanej w zakładzie prezentacji i prawidłowości określenia wskaźnika korygującego masę tuszy w %,
- legalizacji wagi,
- czasu klasyfikacji oraz ważenia tusz,
- poprawności znakowania,
- poprawności sporządzania Protokołów z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych lub wołowych,
- zgodności dokumentacji wystawianej dostawcom żywca rzeźnego z dokumentacją zakładową (w zakresie kategorii, klasy jakości oraz masy tusz).
Weryfikacja zakładów ubojowych pod kątem obowiązku prowadzenia klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych
Po zakończeniu roku kalendarzowego, w oparciu o wielkość uboju rocznego, określa się wielkość uboju trzody chlewnej oraz bydła tygodniowo średnio w roku dla każdego zakładu. Jeżeli wielkość tygodniowego uboju wynosi powyżej 200 sztuk świń lub powyżej 75 sztuk bydła, zakład podlega obowiązkowi prowadzenia klasyfikacji tusz wieprzowych lub wołowych. Jeżeli jednak zakład nie podlega obowiązkowi prowadzenia klasyfikacji (ubój poniżej 200 szt. świń lub poniżej 75 szt. bydła tygodniowo średnio w roku) ale będzie ją prowadził dobrowolnie – to będzie również podlegał kontroli prawidłowości klasyfikacji.
Obecnie art. 15a, ust. 3d ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.) nakłada na ubojnie obowiązek składania kwartalnych oraz rocznych informacji o liczbie tusz uzyskanych w wyniku uboju.
- Ostatnia modyfikacja:
- 13.10.2021 09:36 Ireneusz Chudzik
- Pierwsza publikacja:
- 13.10.2021 09:36 Ireneusz Chudzik