Trwa certyfikacja chmielu
28.11.2024
Jednym z zadań realizowanych corocznie przez WIJHARS w Lublinie jest certyfikacja chmielu. Polega na plombowaniu i znakowaniu opakowań chmielu, pobieraniu próbek do badań laboratoryjnych, a po otrzymaniu wyników wydawaniu certyfikatów. Czynności te prowadzone są pod nadzorem urzędowym.
Kilka informacji o certyfikacji:
- prowadzona jest na wniosek producenta i obejmuje ponad 600 plantatorów uprawiających chmiel w województwach: lubelskim, świętokrzyskim, podkarpackim i mazowieckim,
- trwa najczęściej od września do 31 marca roku następującego po roku zbioru,
- w trakcie sezonu Lubelski Wojewódzki Inspektor pobiera około 1600 próbek i wydaje około1600 certyfikatów tj. dokumentów potwierdzających spełnienie przez chmiel minimalnych wymagań jakościowych,
- badania pobranych próbek przeprowadza Laboratorium w Lublinie.
Wszystkie te czynności są możliwe dzięki wieloletniej, dobrej współpracy między inspekcją, podmiotami skupującymi oraz laboratorium.
Przypominamy o najważniejszych przepisach prawnych:
- Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z dnia 21 grudnia 2000 r.
- Ustawa o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu z dnia 19 grudnia 2003 r.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/601 z 14 grudnia 2023 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do certyfikacji chmielu i produktów chmielowych oraz powiązanych kontroli z dnia 14 grudnia 2023 r.
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2024/602 z dnia 14 grudnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych w sektorze chmielu oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1850/2006 z dnia 14 grudnia 2023 r.
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych z dnia 7 marca 2003r.