W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie miodu – przewodnik dla wprowadzającego do obrotu i dla konsumenta.

25.11.2024

miód

Znakowanie miodu – przewodnik dla wprowadzającego do obrotu i dla konsumenta

„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.

WIJHARS w Opolu opracował przewodnik dotyczący zasad znakowania miodu.

Opracowana przez WIJHARS w Opolu broszura stanowi kompendium wiedzy w zakresie znakowania opakowań z miodem. Napisana łatwym i przystępnym językiem wyjaśnia zawiłości przepisów, krok po kroku prowadząc czytelnika przez zasady tworzenia etykiet. Adresowana jest zarówno do drobnych pszczelarzy, większych podmiotów prowadzących konfekcjonowanie miodu, importerów miodu, jak i konsumentów pragnących poszerzyć wiedzę w zakresie jakości handlowej tego produktu.

Zapraszamy do lektury!

link: https://www.gov.pl/web/wijhars-opole/znakowanie-miodu--przewodnik

lub:  Pobierz materiały poniżej:

Publikacja nie zastępuje przepisów, nie zwalnia z obowiązku ich znajomości i nie stanowi ich wiążącej interpretacji. Przedstawione w broszurze informacje mają charakter wskazówek.

Materiały

Broszura​_-​_Znakowanie​_miodu​_-​_wydanie​_1​_-​_listopad​_2023
Broszura​_-​_Znakowanie​_miodu​_-​_wydanie​_1​_-​_listopad​_2023.pdf 1.91MB
{"register":{"columns":[]}}