Znakowanie miodu – przewodnik dla wprowadzającego do obrotu i dla konsumenta.
25.11.2024
Znakowanie miodu – przewodnik dla wprowadzającego do obrotu i dla konsumenta
„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
WIJHARS w Opolu opracował przewodnik dotyczący zasad znakowania miodu.
Opracowana przez WIJHARS w Opolu broszura stanowi kompendium wiedzy w zakresie znakowania opakowań z miodem. Napisana łatwym i przystępnym językiem wyjaśnia zawiłości przepisów, krok po kroku prowadząc czytelnika przez zasady tworzenia etykiet. Adresowana jest zarówno do drobnych pszczelarzy, większych podmiotów prowadzących konfekcjonowanie miodu, importerów miodu, jak i konsumentów pragnących poszerzyć wiedzę w zakresie jakości handlowej tego produktu.
Zapraszamy do lektury!
link: https://www.gov.pl/web/wijhars-opole/znakowanie-miodu--przewodnik
lub: Pobierz materiały poniżej:
Publikacja nie zastępuje przepisów, nie zwalnia z obowiązku ich znajomości i nie stanowi ich wiążącej interpretacji. Przedstawione w broszurze informacje mają charakter wskazówek.
Materiały
Broszura_-_Znakowanie_miodu_-_wydanie_1_-_listopad_2023Broszura_-_Znakowanie_miodu_-_wydanie_1_-_listopad_2023.pdf 1.91MB