W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Wydziału Kontroli

Zadania określone w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (tekst jednolity; Dz. U. z 2022 r., poz. 1688 - z późniejszymi zmianami):

  • nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
    • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie. w tym wywożonych za granicę,
    • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA),
    • dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
    • kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym;
  • kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych,
  • nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt, mięsa pochodzącego z bydła w wieku do 12 miesięcy,
  • wydawanie zwolnień dot. znakowania jaj przeznaczonych do przetwórstwa bezpośrednio z miejsca produkcji.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
19.09.2022 14:28 NORBERT RZEPCZYK
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Norbert Rzepczyk
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zadania Wydziału Kontroli 2.0 03.07.2023 11:08 NORBERT RZEPCZYK
Zadania Wydziału Kontroli 1.0 19.09.2022 14:28 NORBERT RZEPCZYK

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}