W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego przez przeznaczenie do destylacji

A. Informacje ogólne

Produktami ubocznymi powstałymi przy wyrobie wina są wytłoki z winogron oraz drożdżowy osad winiarski.

Producenci wina wyrabiający powyżej 50 hektolitrów wina lub moszczu winogronowego w roku winiarskim podlegają obowiązkowi zgłoszenia o zamiarze usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji, powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ze względu na miejsce wyrobu wina lub moszczu gronowego.

Wycofanie produktów ubocznych w sposób inny niż do destylacji (np. kompostowanie we własnej winnicy) nie podlega zgłoszeniu Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

B. Złożenie zgłoszenia

Przed dokonaniem usuwania produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji producent wypełnia zgłoszenie o zamiarze wycofania tych produktów, w którym wskazuje m.in.:

  • ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
  • zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych,
  • datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.

Zgłoszenie należy złożyć w jeden ze wskazanych sposobów:

  • listownie na adres: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu, ul. Wrocławska 170, 45-835 Opole,
  • osobiście: w sekretariacie WIJHARS, ul. Wrocławska 170, 45-835 Opole,
  • elektronicznie: adres skrzynki e-puap: /43l1c2aobi/skrytka, lub
  • na adres skrzynki eDoręczeń: AE:PL-85850-93230-BHEDI-28
  • pocztą elektroniczną: sekretariat@wijhars.opole.pl

Zgłoszenia dokonuje się nie później niż 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia usuwania produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji, powiadamiając o miejscu składowania i terminie usunięcia tych produktów, na formularzu F-5 BKJ-01-IR-02 Zgloszenie zamiaru wycofania produktow ubocznych

C. Opłata skarbowa

Zgłoszenie zamiaru wycofania (…) nie podlega opłacie skarbowej.

D. Zapisy z czynności wycofania produktów ubocznych

W przypadku wycofania produktów ubocznych przez przeznaczenie do destylacji w rejestrze przychodów i rozchodów należy zamieścić informacje:

  • ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
  • zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych,
  • datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.

W przypadku wycofania produktów ubocznych na inne cele niż przez przeznaczenie do destylacji w rejestrze przychodów i rozchodów należy zamieścić informacje na temat:

  • przeznaczenia wycofanych produktów ubocznych,
  • ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
  • zawartości alkoholu w wycofanych produktach ubocznych,
  • datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.

Zapisy w rejestrach podlegają kontroli IJHARS.

E. Kontrola przeprowadzania usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji

WIJHARS przeprowadza kontrolę usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego. Kontrola może być przeprowadzona podczas przekazywania produktów ubocznych (obecność IJHARS w dniu przekazywania) lub w innym dniu – na podstawie dokumentacji.

Z przeprowadzonej czynności kontrolnej sporządza się protokół.

Materiały

Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych
F-5​_BKJ-01-IR-02​_Zgloszenie​_zamiaru​_wycofania​_produktow​_ubocznych.docx 0.02MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
05.08.2024 13:44 NORBERT RZEPCZYK
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Tomasz Michalski
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego przez przeznaczenie do destylacji 1.0 05.08.2024 13:44 NORBERT RZEPCZYK

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}