Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego przez przeznaczenie do destylacji
A. Informacje ogólne
Produktami ubocznymi powstałymi przy wyrobie wina są wytłoki z winogron oraz drożdżowy osad winiarski.
Producenci wina wyrabiający powyżej 50 hektolitrów wina lub moszczu winogronowego w roku winiarskim podlegają obowiązkowi zgłoszenia o zamiarze usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji, powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ze względu na miejsce wyrobu wina lub moszczu gronowego.
Wycofanie produktów ubocznych w sposób inny niż do destylacji (np. kompostowanie we własnej winnicy) nie podlega zgłoszeniu Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
B. Złożenie zgłoszenia
Przed dokonaniem usuwania produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji producent wypełnia zgłoszenie o zamiarze wycofania tych produktów, w którym wskazuje m.in.:
- ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
- zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych,
- datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.
Zgłoszenie należy złożyć w jeden ze wskazanych sposobów:
- listownie na adres: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu, ul. Wrocławska 170, 45-835 Opole,
- osobiście: w sekretariacie WIJHARS, ul. Wrocławska 170, 45-835 Opole,
- elektronicznie: adres skrzynki e-puap: /43l1c2aobi/skrytka, lub
- na adres skrzynki eDoręczeń: AE:PL-85850-93230-BHEDI-28
- pocztą elektroniczną: sekretariat@wijhars.opole.pl
Zgłoszenia dokonuje się nie później niż 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia usuwania produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji, powiadamiając o miejscu składowania i terminie usunięcia tych produktów, na formularzu F-5 BKJ-01-IR-02 Zgloszenie zamiaru wycofania produktow ubocznych
C. Opłata skarbowa
Zgłoszenie zamiaru wycofania (…) nie podlega opłacie skarbowej.
D. Zapisy z czynności wycofania produktów ubocznych
W przypadku wycofania produktów ubocznych przez przeznaczenie do destylacji w rejestrze przychodów i rozchodów należy zamieścić informacje:
- ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
- zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych,
- datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.
W przypadku wycofania produktów ubocznych na inne cele niż przez przeznaczenie do destylacji w rejestrze przychodów i rozchodów należy zamieścić informacje na temat:
- przeznaczenia wycofanych produktów ubocznych,
- ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania,
- zawartości alkoholu w wycofanych produktach ubocznych,
- datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.
Zapisy w rejestrach podlegają kontroli IJHARS.
E. Kontrola przeprowadzania usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji
WIJHARS przeprowadza kontrolę usunięcia produktów ubocznych przeznaczonych do destylacji powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego. Kontrola może być przeprowadzona podczas przekazywania produktów ubocznych (obecność IJHARS w dniu przekazywania) lub w innym dniu – na podstawie dokumentacji.
Z przeprowadzonej czynności kontrolnej sporządza się protokół.
Materiały
Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznychF-5_BKJ-01-IR-02_Zgloszenie_zamiaru_wycofania_produktow_ubocznych.docx 0.02MB
- Pierwsza publikacja:
- 05.08.2024 13:44 NORBERT RZEPCZYK
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Tomasz Michalski
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Zgłoszenie zamiaru wycofania produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina lub moszczu winogronowego przez przeznaczenie do destylacji | 1.0 | 05.08.2024 13:44 NORBERT RZEPCZYK |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP