W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens - nowe zagrożenia dla plantacji fasoli

W bieżącym sezonie wegetacyjnym na terenie województwa kujawsko-pomorskiego prowadzone były kontrole pod kątem agrofaga kwarantannowego, którego występowania nie stwierdzono na terenie Unii Europejskiej, a tym samym naszego kraju, tj. Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.

Objawy bakteryjnego więdnięcia fasoli - źródło EPPO Global Database

Działania dotyczące podejrzewanego występowania ww. agrofaga w nasionach fasoli zaimportowanych na terytorium UE prowadzono w związku z informacją uzyskaną od holenderskiej służby fitosanitarnej.

Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens to bakteria, która poraża najczęściej fasolę zwyczajną, wywołując chorobę zwaną bakteryjnym więdnięciem fasoli oraz rośliny bobowate, jak soja czy groch. Przybywa również doniesień na temat innych roślin jako potencjalnych żywicieli, w tym psiankowatych oraz uprawianych w płodozmianie z fasolą (np. pszenica, kukurydza, słonecznik, lucerna, jęczmień, owies, rzepak i życica).

Liście porażonych roślin fasoli są wiotkie, podobnie jak cała roślina, szczególnie w najgorętszych porach dnia lub pod wpływem wilgoci. Inne objawy na liściach to nekrozy („wypalanie”) o nieregularnych brzegach, czasami otoczone żółtymi obwódkami.

Głównymi sposobami rozprzestrzeniania i przenikania są nasiona produkowane przez rośliny porażone C. flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.

W trakcie przeprowadzonego postępowania, z plantacji zlokalizowanej na terenie działania WIORiN Bydgoszcz pobrano próbki pędów fasoli do badań laboratoryjnych, w wyniku których nie stwierdzono występowania ww. bakterii.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}