Woda naszym wspólnym dobrem
22.03.2024
Światowy Dzień Wody (ang. World Water Day) został ustanowiony rezolucją z 22 grudnia 1992 r. przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w ramach Agendy 21, w czasie konferencji Szczyt Ziemi 1992 (UNCED) w Rio de Janeiro (Brazylia). Powodem był fakt, że wielu mieszkańców naszej planety – obecnie ok. 800 milionów osób – cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej
Organizacja Narodów Zjednoczonych ostrzega, że zużycie wody rośnie dwukrotnie szybciej niż wzrost liczby ludności. Jeśli ta tendencja nie zostanie odwrócona, do 2025 roku dwie trzecie światowej populacji stanie w obliczu „stresu” wodnego.
Sprawiedliwy i zrównoważony sposób korzystania z wody przez tak wielu z nas jest jednym z największych wyzwań, przed którymi stoimy w XXI wieku. Dzięki wiedzy, jaką daje ślad wodny czyli ilość zarówno bezpośredniego, jak i pośredniego zużycia wody, wykorzystywanej do produkcji każdego z towarów i usług, z których korzystamy. Możemy bardziej świadomie korzystać z wody.
Ślad wodny może być obliczony dla pojedynczego procesu, dla produktu, czy dla całej międzynarodowej firmy. Ślad wodny może nam również powiedzieć, ile wody zużywa każdy z nas, dany kraj czy cały świat. Dodatkowo pozwala nam zrozumieć, do jakich celów zużywane są nasze ograniczone zasoby słodkiej wody. Mierząc ślad wodny, możemy uzyskać jasny obraz tego, jak woda jest wykorzystywana w dzisiejszym społeczeństwie konsumpcyjnym. Nasze zużycie wody nie ogranicza się tylko do kuchni, łazienek i ogrodów. Ślad wodny to ilość wody, którą zużywamy w codziennym życiu, w tym wody wykorzystywanej do uprawy żywności, do produkcji energii, oraz do wytwarzania wszystkich produktów codziennego użytku – książek, telefonu, samochodu, mebli ubrań. W ten sposób pośrednio wpływamy na zasoby wodne na całym świecie.
W światowej gospodarce każdy konsument zużywa średnio aż 5 000 litrów wody dziennie (od 1 500 do 10 000 litrów dziennie, w zależności od miejsca zamieszkania i spożywanych produktów). Wszystko, czego używamy lub co konsumujemy, ma swój ślad wodny, czasem w pobliżu naszego miejsca zamieszkania, ale często w dorzeczach rzek położonych daleko, nawet w innych krajach. Każdy składnik produktu może pochodzić z innego miejsca.
Pierwsze działanie mające na celu zmniejszenie zużycia wody przez każdego z nas należy rozpocząć od nauki szacunku do wody. Zużycie wody przez konsumentów stanowi blisko 20 proc. całego zużycia wody w Polsce, co jest drugim wynikiem po elektrowniach i elektrociepłowniach. Gdybyśmy ograniczyli własne, codzienne zużycie wody choćby o jedną trzecią, osiągnęlibyśmy wielki sukces. Jednym z kroków przyczyniającym się do tego jest ograniczenie spożycia mięsa – szczególnie wołowiny. Przemysł mięsny zużywa około 70% dostępnej wody pitnej. Rosnący popyt na mięso sprawia, że coraz więcej powierzchni rolnych wykorzystuję się pod uprawę roślin (zazwyczaj uprawy jednogatunkowe) przeznaczonych na pasze dla zwierząt. Przyczynia się do degradacji gleb uprawnych i zmniejszaniu się różnorodności biologicznej.
Równie istotne jest uświadomienie sobie, jak ważne jest, aby nie marnować żywności.
Głównym problemem XXI wieku jest konsumpcjonizm – postaraj się ograniczyć ilość kupowania nowych rzeczy, zwłaszcza jednorazowego użytku! Zastąp je kupnem np. wielorazowego kubka na kawę, metalowej butelki na wodę, czy płóciennej torby. Twoje wybory mogą pomóc przeciwdziałać skutkom suszy, poprawić warunki życia, chronić rośliny i zwierzęta na całym świecie. Wszyscy możemy przyczynić się do zmniejszenia kryzysu wodnego. Wielkie osiągnięcia zaczynają się od małych zmian.
Aby dowiedzieć się, co w Twoim codziennym życiu najbardziej wpływa na zużycie wody zapoznaj się z kalkulatorem śladu wodnego https://www.waterfootprint.org/resources/interactive-tools/personal-water-footprint-calculator/
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi PGW WP.
Materiały
Dobre_praktyki_utrzymania_rzek_wyd_IIDobre_praktyki_utrzymania_rzek_wyd_II.pdf 4.09MB Jak-kazdy-z-nas-moze-przyczynic-sie-do-oszczedzania-wody
Jak-kazdy-z-nas-moze-przyczynic-sie-do-oszczedzania-wody.pdf 10.89MB Jak-ograniczyc-w-rolnictwie-broszura
Jak-ograniczyc-w-rolnictwie-broszura.pdf 15.58MB