W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Letni wypoczynek dzieci i młodzieży

06.09.2024

Informacja Świętokrzyskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca oceny warunków higieniczno-sanitarnych letniego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa świętokrzyskiego w 2024 r.

dzieci na rowerach, w kajaku i na basenie


Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że do elektronicznej bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki zostało zgłoszonych łącznie 606 turnusów. Przedstawiciele państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych skontrolowali 304 formy wyjazdowe wypoczynku letniego w ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży dla 13289  uczestników. W miejscu zamieszkania skontrolowano 171 form wypoczynku dla 4997 dzieci i młodzieży. Ogółem przeprowadzono 556 kontroli w ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży. W zakresie higieny żywności i żywienia przeprowadzono 84 kontrole.

W ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży w bazie noclegowej w skontrolowanych obiektach nie stwierdzono zaniedbań w zakresie porządku i czystości.
W zakresie higieny dzieci i młodzieży stwierdzono nieprawidłowości, za które nałożono 2 mandaty karne. W zakresie bazy żywieniowej  nałożono 8 mandatów karnych.  Wydano 4 decyzje wymierzające opłatę za czynności kontrolne w związku z naruszeniem przepisów prawa.
W trakcie trwania wypoczynku letniego dzieci i młodzieży nie zanotowano przypadków zbiorowych zatruć pokarmowych, nie odnotowano skarg ani interwencji. Wszystkim uczestnikom wypoczynków zapewniono dostęp do opieki medycznej.

Żywienie w formach wyjazdowych to pełne śniadanie, obiady dwudaniowe, podwieczorek, kolacja oraz napoje zapewnione przez organizatorów i właścicieli obiektów wypoczynku (woda mineralna, kompot, herbata).
W trakcie trwania półkolonii, w zależności od organizatora, dzieci otrzymywały: pełne wyżywienie, śniadanie i obiad, napoje (herbata, sok oraz woda mineralna butelkowana), suchy prowiant (bułka słodka, owoce), lub nie prowadzono dożywiania (rodzice zapewniali indywidualnie dla dziecka). Uczestnikom skontrolowanych wypoczynków zapewniono stały dostęp do napojów (butelkowanej wody mineralnej/ wody z dystrybutora).

Wypoczynek w miejscu zamieszkania organizowany był w: świetlicach środowiskowych, halach sportowych, klubach osiedlowych, szkołach, gospodarstwach agroturystycznych, centrach sportu i kultury, centrach sportów wodnych, bawialniach. 
W trakcie trwania wypoczynku letniego w miejscu zamieszkania dla uczestników zorganizowano zajęcia rekreacyjno – sportowe: gry i zabawy ruchowe, treningi gimnastyczne i akrobatyczne, gry terenowe w lesie oraz turnieje w sali gimnastycznej, zajęcia integracyjne: dyskoteki, ogniska, konkursy artystyczne wycieczki piesze oraz wyjazdy autokarowe.

Wszystkim uczestnikom wypoczynków zapewniono dostęp do opieki medycznej. Kierownicy wypoczynków posiadali apteczki wyposażone w środki do udzielania pierwszej pomocy wraz z instrukcjami jej udzielania, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych.
 

{"register":{"columns":[]}}