Zimowy wypoczynek dzieci i młodzieży 2022
18.02.2022
Informacja Świętokrzyskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca oceny warunków sanitarno-higienicznych zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży odbywającego się na terenie województwa świętokrzyskiego w 2022 r.
W okresie od 17.01 – 15.02.2022 r. na terenie województwa świętokrzyskiego skontrolowano 30 form wyjazdowych wypoczynku, z którego skorzystało około 992 dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Wypoczynek w formie wyjazdowej odbywał się głównie w obiektach hotelowych lub w innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie.
Żywienie w formach wyjazdowych obejmowało śniadania, obiady II-daniowe, kolacje. Posiłki przygotowywane były i wydawane w punktach małej gastronomii, restauracjach lub dowożone do domu noclegowego.
W miejscu zamieszkania skontrolowano 27 form wypoczynku dla około 911 dzieci i młodzieży. W trakcie trwania półkolonii, dzieci otrzymywały żywienie w formie II-go śniadania, obiadu II-daniowego w formie cateringu, organizatorzy zapewniali wodę mineralną.
Wypoczynek w miejscu zamieszkania organizowany był w: świetlicach środowiskowych, halach sportowych, klubach osiedlowych, szkołach, bawialniach.
Dotychczas skontrolowano 57 placówek funkcjonujących w ramach wypoczynku zimowego dzieci i młodzieży. Nie zanotowano przypadków zbiorowych zatruć pokarmowych, nie odnotowano skarg ani interwencji.
Wszystkim uczestnikom wypoczynków zapewniono dostęp do opieki medycznej.
W ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży w bazie noclegowej w skontrolowanych obiektach nie stwierdzono zaniedbań w zakresie porządku i czystości.
W zakresie bazy żywieniowej stwierdzono nieprawidłowości, za które nałożono 1 mandat karny na kwotę 150 zł.
W związku z trwającym stanem epidemii organizatorzy mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne uczestników wypoczynku rezygnowali z wycieczek poza bazę wypoczynku, ograniczali kontakt młodzieży z turystami indywidualnymi i grupowymi. Na półkoloniach ograniczono kontakt dzieci z poszczególnych grup turnusu, zastosowano limity osób w grupie, stosowano ochronę nosa i ust w częściach wspólnych z innymi uczestnikami oraz dystans społeczny, wykonywano pomiary temperatury ciała, wietrzono sale, zapewniono zapas środków myjących i dezynfekcyjnych oraz higienicznych we wszystkich pomieszczeniach udostępnionych na potrzeby wypoczynku.
Organizatorzy turnusów stosowali się do ograniczeń wskazanych w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii oraz do wytycznych w zakresie wypoczynku.
Organizatorzy wypoczynków opracowali i wdrożyli procedury dotyczące zapobiegania i przeciwdziałania rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2.
W czasie kontroli pozostawiono w obiektach wypoczynku ulotki informacyjne dotyczące „Koronawirus-Covid-19”, zagrożeń spowodowanych stosowaniem dopalaczy, na temat uzależnień, w tym palenia papierosów, e-papierosów, broszury na temat profilaktyki HIV i AIDS, ograniczenia ryzyka zakażenia koronawirusem „Grypa czy przeziębienie”, „Zdrowa i bezpieczna szkoła”, „Nie pozwól odlecieć swojemu szczęściu”, „Wszystko o wszawicy”.