Bezpieczne grzybobranie – wsparcie WSSE w Lublinie
30.10.2024
W sezonie grzybowym Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie (WSSE) zapewnia wsparcie grzyboznawców i klasyfikatorów, którzy pomagają w rozpoznawaniu zbiorów. W godzinach pracy urzędu mieszkańcy mogą zgłaszać się do nas z wątpliwościami dotyczącymi grzybów – zarówno tych zbieranych na własny użytek, jak i tych przeznaczonych do sprzedaży. W tym sezonie już ponad 120 osób skorzystało z porad ekspertów, a na grzyby przeznaczone do obrotu handlowego zostały wydane 63 atesty.
Wśród przynoszonych zbiorów regularnie trafiają grzyby niejadalne lub trujące, mylone z jadalnymi. Przykładem są czubajki kanie, które mylone bywają z muchomorami zielonawymi, czy pieprzniki jadalne (kurki) mylone z lisówkami pomarańczowymi. Zdarzają się także przypadki zbierania trujących gąsek mydlanych, które można pomylić z jadalnymi gąskami.
Uwaga na muchomora czerwonego
W sezonie grzybowym w internecie pojawia się trend zachęcający do spożywania suszonych muchomorów czerwonych, które są opisywane jako środek o rzekomo leczniczych właściwościach.
Muchomor czerwony znajduje się we wszystkich atlasach grzybów jako grzyb trujący. W jego miąższu obecne są toksyczne substancje – kwas ibotenowy, muskaryna i muscymol – które mogą wywołać poważne zatrucie. Objawy spożycia muchomora czerwonego obejmują duszności, wymioty, biegunkę, a także halucynacje, którym towarzyszą zaburzenia poczucia czasu, przestrzeni i ogólna dezorientacja.
Muchomor czerwony oraz wszelkie preparaty z niego przyrządzane są niebezpieczne i mogą prowadzić do ciężkiego zatrucia.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne.
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę pomyłek.
- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku lub nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Objawy zatrucia grzybami
- nudności i wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Pierwsza pomoc:
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską.
Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Należą pamiętać, że grzyby zaliczają się do produktów ciężkostrawnych i długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Edukacja o grzybach i zasadach zbierania
WSSE w Lublinie prowadzi działania edukacyjne, aby zwiększyć świadomość w zakresie bezpiecznego grzybobrania. Organizujemy prelekcje i prezentacje multimedialne. Na stoiskach informacyjnych, dostępnych podczas wydarzeń, można uzyskać materiały edukacyjne: ulotki, broszury i plakaty.