W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gorąco? Uważaj na swój posiłek!

05.07.2023

Podczas wysokich temperatur otoczenia, drobnoustroje rozwijają się szybko, co prowadzi do psucia się żywności. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, istotne jest odpowiednie przechowywanie zarówno w sklepie, jak i w domu. W gorące dni, należy szczególnie zwracać uwagę na zasady bezpieczeństwa żywności, aby uniknąć zatrucia pokarmowego.

przed ladą chłodniczą w której znajdują się zapakowane porcje stoi dziewczyna i trzyma w ręku jedno opakowanie

Wskazówki WHO dotyczące bezpieczeństwa żywności w upalne dni:

Przed zakupami i w ich trakcie:

  • przed wizytą w sklepie zaplanuj listę zakupów; uwzględnij ilość jedzenia, jaką jesteś w stanie przetworzyć i zjeść, żeby ograniczyć marnowanie żywności oraz ilość odpadów,
  • w trakcie zakupów zawsze zapoznaj się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości,
  • w trakcie zakupów dokładnie obejrzyj produkt pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń; sprawdź, czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Szczególnie zwróć uwagę na mięsa, ryby, nabiał oraz przetwory z jaj,
  • jako pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze; produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie, tak aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy.

Po zakupach

  • w upalne dni lub w przypadku podroży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda ci się specjalna torba z izolacją lub chłodząca; zadbaj, aby czas podróży ze sklepu do domu był jak najkrótszy,
  • po powrocie ze sklepu nie zwlekaj z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych; informacje o tym, w jaki sposób i w jakiej temperaturze powinno przechowywać się dany produkt, znajdziesz na etykiecie produktu.

Przygotowywanie posiłków:

  • na początku przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą; myj ręce tak często jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza,
  • utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty,
  • do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj używaj oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego,
  • do przygotowywania potraw wybieraj świeżą żywność,
  • przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni oraz dokładnie je umyj – zwróć szczególną uwagę na dokładne mycie owoców i warzyw, kiedy zamierzasz spożywać je na surowo,
  • nie zaleca się myć surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną, w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego,
  • do mycia nie używaj wody wątpliwej jakości oraz z nieznanego źródła,
  • podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70℃) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej.

Przechowywanie żywności:

  • po przygotowaniu żywności oceń jej teksturę, barwę oraz zapach,
  • przygotowanych dań nie pozostawiaj w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny. W szczególności zwróć uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana,
  • utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju,
  • gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce,
  •  podczas przechowywania produktów przede wszystkim oddziel żywność surową od ugotowanej,
  • w lodówce ugotowaną żywność przechowuj nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego,
  • staraj się odgrzewać żywność w odpowiedniej ilości, jaką jesteś w stanie spożyć; podczas odgrzewania żywności pamiętaj o właściwej obróbce termicznej,
  • żywność, której nie będziesz w stanie przetworzyć lub spożyć, możesz zamrozić lub podzielić się z innymi,
  • pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych - jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.

Materiały

WHO 5 kroków do bezpiecznej żywności
WHO​_5​_kroków​_do​_bezpieczniejszej​_żywności.jpg 1.42MB
{"register":{"columns":[]}}