W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja z przebiegu wypoczynku letniego dzieci i młodzieży zorganizowanego na terenie województwa lubelskiego w okresie od 01.07 do 05.07.2024 r.

09.07.2024

Informacja z przebiegu wypoczynku letniego dzieci i młodzieży zorganizowanego na terenie województwa lubelskiego
  1. Liczba kontroli sanitarnych:102
  • wypoczynku zorganizowanego w obiektach hotelarskich lub innych obiektach,
    w którym świadczone są usługi hotelarskie – 25
  • wypoczynku zorganizowanego w obiektach używanych okazjonalnie na wypoczynek – 9
  • obozów pod namiotami ze stałą infrastrukturą komunalną – 2
  • obozów pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej – 4
  • wypoczynku zorganizowanego w miejscu zamieszkania – 23
  • obiektów żywnościowo-żywieniowych – 39
  1. Liczba uczestników: 2382
  • wypoczynku zorganizowanego w obiektach hotelarskich – 1113
  • wypoczynku zorganizowanego w obiektach używanych okazjonalnie na wypoczynek –349
  • obozów pod namiotami ze stałą infrastrukturą komunalną – 35
  • obozów pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej – 101
  • wypoczynku zorganizowanego w miejscu zamieszkania – 784
  1. Liczba wypoczynku, w którym stwierdzono nieprawidłowości – 4

3.1. Obiekty wypoczynku dla dzieci i młodzieży: 1

  • obóz pod namiotami ze stałą infrastrukturą komunalną: 1
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny terenu posesji.
    1. Obiekty żywnościowo-żywieniowe: 3
  • niewłaściwy stan sanitarny pomieszczeń i sprzętu,
  • brak środków dezynfekujących do rąk oraz do powierzchni pozostających
    w kontakcie z żywnością,
  • brak segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniu chłodniczym,
  • przechowywanie środków spożywczych bez oznakowania,
  • przechowywanie w zakładzie środków spożywczych, po upływie terminu przydatności do spożycia,
  • brak przestrzegania zakładowych procedur GHP z zakresu nadzoru nad jakością środków spożywczych,
  • ślady bytowania gryzoni,
  • brak do wglądu dokumentacji lekarskiej do celów sanitarno-epidemiologicznych jednego pracownika wykonującego prace w kontakcie z żywnością.

3.3  Brak przydatności wody do spożycia przez ludzi– 1

  • wypoczynek w obiekcie hotelowym lub innym obiekcie, w którym świadczone są usługi hotelarskie

Brak przydatności wody do spożycia przez ludzi z indywidualnego ujęcia wody (ponadnormatywna liczba bakterii grupy coli).

Organizator wypoczynku podjął decyzję o bezzwłocznym o przeniesieniu wypoczynku do innego obiektu.

  1. Liczba wydanych decyzji w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami – 0
  2. Liczba wydanych decyzji z rygorem natychmiastowej wykonalności
    (np. unieruchomienie obiektu) – 1
  3. Liczba nałożonych mandatów karnych/na sumę – 3/650 zł
  4. Liczba wypoczynku nie zgłoszonego tzw. „dzikiego” – 0
  5. Zatrucia pokarmowe – 0
{"register":{"columns":[]}}