Rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „SMACZNIE GOTUJĘ – ŻYWNOŚCI NIE MARNUJĘ”
13.06.2023
Tematem konkursu było przygotowanie pracy - przepisu na potrawę wykonaną we własnym gospodarstwie domowym, do zrobienia której zużyto niewykorzystane w gospodarstwie domowym produkty spożywcze, z uwzględnieniem wykazu produktów i ich gramatury oraz fotografii gotowego dania.
Konkurs adresowany był do uczniów z klas VI-VIII szkół ponadpodstawowych z województwa lubelskiego, biorących udział w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „Trzymaj Formę!”.
Celem konkursu była edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków, zwrócenie uwagi na problem marnotrawienia żywności, zwiększenie świadomości na temat możliwości ponownego użycia produktów spożywczych, które nie zostały wykorzystane podczas przygotowywania posiłków, wzbudzenie kreatywności i zainteresowania samodzielnym przygotowaniem posiłków a także rozwijanie umiejętności komponowania posiłków z uwzględnieniem ich wartości odżywczych. Organizatorem konkursu była Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie. Patronat honorowy nad konkursem objął Lubelski Kurator Oświaty.
Zakres czasowy konkursu: od 3 kwietnia 2023 r. do 16 czerwca 2023 r.
W konkursie udział wzięło 106 uczniów z 39 szkół i ośrodków wychowawczych z 16 powiatów. Najważniejszym kryterium wyboru była pomysłowość w spożytkowaniu niewykorzystanych produktów spożywczych do wykonania dania oraz staranność i transparentność wykonania pracy a także walory zdrowotne przygotowanego dania i zgodność z tematem konkursu. Wybór laureatów był trudny, wszystkie prace zgłoszone do konkursu zasługują na uznanie.
Przyznano 15 nagród równoważnych (podane w kolejności przypadkowej):
- Magdalena Bucior „Pieczona chmurka” – Szkoła Podstawowa nr 9 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu;
- Michał Filipiuk „Misz Masz” – Zespół Szkolno – Przedszkolny, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Konstantynowie, powiat bialski;
- Julia Kopaczuk, „Ekologiczny kompot recyklingowy” – Zespół Szkolno – Przedszkolny, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Konstantynowie, powiat bialski;
- Eliza Szambelan „Sałatka Elfów” – Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Siennicy Nadolnej, powiat krasnostawski;
- Oliwia Tkaczyk „Kotleciki z kaszy” – Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Siennicy Nadolnej, powiat krasnostawski;
- Jakub Jakubowski „Gnocchi na pesto z pietruszki. Kulki z kurczaka w panierce z wiórek kokosowych” – Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Mysłowie, powiat łukowski;
- Adam Zaraza „Pizza chlebowa” – Szkoła Podstawowa im. Synów Pułku w Siennicy Różanej, powiat krasnostawski;
- Kacper Kurzępa „Pierożki warzywno mięsne” – Szkoła Podstawowa nr 6 im. Szymona Szymonowica w Zamościu;
- Nikola Daniewska „Forszmak” – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Zespole Szkół w Modliborzycach, powiat janowski;
- Marcel Czarnacki, „Deser Marcela” – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim;
- Julia Kurek „Przystawka – roladki” – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim;
- Piotr Misiarz „Kotleciki drobiowo – warzywne” – Szkoła Podstawowa w Sułowie, powiat zamojski;
- Paula Janik „Sałatka jarzynowa” – Szkoła Podstawowa nr 5 im. Henryka. Sienkiewicza w Kraśniku;
- Krystian Bobruk „Kotleciki” – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim;
- Emilia Dziura „Zapiekanka ziemniaczana z resztek z grilla” – Szkoła Podstawowa im. Żołnierzy Września 1939 r. w Majdanie Górnym, powiat tomaszowski.
Materiały
Konkurs Smacznie gotuje - żywności nie marnuje - wynikiKonkurs_Smacznie_gotuje_-_żywności_nie_marnuje_-wyniki_konkursu.png 0.82MB