Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
Laboratorium Badań Żywności i Przedmiotów Użytku
mgr Katarzyna Trzaskacz
Laboratorium Badań Żywności i Przedmiotów Użytku zajmuje sie zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne żywności wykonywane są w ramach urzędowej kontroli i monitoringu oraz na zlecenie klienta zewnetrznego.
W skład Laboratorium wchodzą następujące Pracownie:
1. Pracownia Badań Fizykochemicznych Żywności.
Przygotowanie próbek do oznaczania zawartości:
- substancji dodatkowych (zakres stały akredytacji);
- kofeiny (zakres stały akredytacji);
- mykotoksyn (zakres elastyczny akredytacji);
- barwników dozwolonych (zakres elastyczny akredytacji).
Do oznaczania w/w badań stosuje sięmetody: HPLC, LC/MS/MS.
2. Pracownia Badań Pestycydów w Żywności.
Przygotowanie próbek do oznaczania zawartości:
- pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:
- owoce (świeże i mrożone);
- warzywa (świeże i mrożone);
- zboża i przetwory zbożowe.
Do oznaczania w/w pozostałości pestycydów stosuje metody:
- HPLC, LC/MS/MS (zakres stały akredytacji);
- GC/MS/MS, GC/ECD (zakres elastyczny akredytacji).
3. Pracownia Badań Przedmiotów Użytku (metale w żywności).
Przygotowanie próbek do oznaczania:
- metali w żywności (zakres elastyczny akredytacji);
- składników mineralnych w żywności wzbogaconej i suplementach diety (zakres elastyczny akredytacji).
Do oznaczania w/w badań stosuje metody absorpcyjnej spektrometrii atomowej: ETAAS, CVAAS, HGAAS, FAAS.
4. Pracownia Badań Mikrobiologicznych Żywności.
Badania mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnościa zgodnie z wykazem badań (zakres elastyczny akredytacji).
5. Pracownia Badań Sensorycznych Żywności.
Badania sensoryczne wybrabych produktów żywnościowych metodą opisową (zakres elastyczny akredytacji).
Materiały
Lista badań zawartości mikotoksyn w żywności (zakres elastyczny) z dn. 20.10.2023 r.Lista_badań_zawartości_mikotoksyn_w_żywności_z_20102023.pdf 0.58MB Lista badań zawartości barwników w żywności (zakres elastyczny) z dn. 31.01.2023 r.
Lista_badań_zawartości_barwników_w_żywności_z_31012023.pdf 0.16MB Lista badań pozostałości pestycydów w żywności (zakres elastyczny) nr 69 z dn. 16.07.2024 r.
Lista_badań_pozostałości_pestycydów_w_żywności_nr_69_z_16072024.pdf 16.49MB Lista badań zawartości metali w żywności (zakres elastyczny) z dn. 21.07.2023 r.
Lista_badań_zawartości_metali_w_żywności_z_21072023.pdf 0.80MB Lista badań oznaczania obecności i liczby mikroorganiznów w żywności (zakres elastyczny) z dn. 04.05.2022 r.
Lista_badań_oznaczania_obecności_i_liczby_mikroorganizmów_w_żywności_OPOLE_040522.pdf 2.33MB Lista badań analizy sensorycznej produktów żywnościowych (zakres elastyczny) z dn. 06-12-2023 r.
Lista_badań_analizy_sensorycznej_produktów_żywnościowych_z_06122023.pdf 0.23MB