W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Badania Żywności i Przedmiotów Użytku

Laboratorium Badań Żywności i Przedmiotów Użytku

mgr Katarzyna Trzaskacz

Laboratorium Badań Żywności i Przedmiotów Użytku zajmuje sie zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne żywności wykonywane są w ramach urzędowej kontroli i monitoringu oraz na zlecenie klienta zewnetrznego.

W skład Laboratorium wchodzą następujące Pracownie:

1. Pracownia Badań Fizykochemicznych Żywności.

Przygotowanie próbek do oznaczania zawartości:

  • substancji dodatkowych (zakres stały akredytacji);
  • kofeiny (zakres stały akredytacji);
  • mykotoksyn (zakres elastyczny akredytacji);
  • barwników dozwolonych (zakres elastyczny akredytacji).

Do oznaczania w/w badań stosuje sięmetody: HPLC, LC/MS/MS.

2. Pracownia Badań Pestycydów w Żywności.

Przygotowanie próbek do oznaczania zawartości:

  • pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:

- owoce (świeże i mrożone);

- warzywa (świeże i mrożone);

- zboża i przetwory zbożowe.

Do oznaczania w/w pozostałości pestycydów stosuje metody:

- HPLC, LC/MS/MS (zakres stały akredytacji);

- GC/MS/MS, GC/ECD (zakres elastyczny akredytacji).

3. Pracownia Badań Przedmiotów Użytku (metale w żywności).

Przygotowanie próbek do oznaczania:

  • metali w żywności (zakres elastyczny akredytacji);
  • składników mineralnych w żywności wzbogaconej i suplementach diety (zakres elastyczny akredytacji).

Do oznaczania w/w badań stosuje metody absorpcyjnej spektrometrii atomowej: ETAAS, CVAAS, HGAAS, FAAS.

4. Pracownia Badań Mikrobiologicznych Żywności.

Badania mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnościa zgodnie z wykazem badań (zakres elastyczny akredytacji).

5. Pracownia Badań Sensorycznych Żywności.

Badania sensoryczne wybrabych produktów żywnościowych metodą opisową (zakres elastyczny akredytacji).

 

 

Materiały

Lista badań zawartości mikotoksyn w żywności (zakres elastyczny) z dn. 20.10.2023 r.
Lista​_badań​_zawartości​_mikotoksyn​_w​_żywności​_z​_20102023.pdf 0.58MB
Lista badań zawartości barwników w żywności (zakres elastyczny) z dn. 31.01.2023 r.
Lista​_badań​_zawartości​_barwników​_w​_żywności​_z​_31012023.pdf 0.16MB
Lista badań pozostałości pestycydów w żywności (zakres elastyczny) nr 69 z dn. 16.07.2024 r.
Lista​_badań​_pozostałości​_pestycydów​_w​_żywności​_nr​_69​_z​_16072024.pdf 16.49MB
Lista badań zawartości metali w żywności (zakres elastyczny) z dn. 21.07.2023 r.
Lista​_badań​_zawartości​_metali​_w​_żywności​_z​_21072023.pdf 0.80MB
Lista badań oznaczania obecności i liczby mikroorganiznów w żywności (zakres elastyczny) z dn. 04.05.2022 r.
Lista​_badań​_oznaczania​_obecności​_i​_liczby​_mikroorganizmów​_w​_żywności​_OPOLE​_040522.pdf 2.33MB
Lista badań analizy sensorycznej produktów żywnościowych (zakres elastyczny) z dn. 06-12-2023 r.
Lista​_badań​_analizy​_sensorycznej​_produktów​_żywnościowych​_z​_06122023.pdf 0.23MB
{"register":{"columns":[]}}