Konkurs "Opolskie śniadanie ze smakiem" - rozstrzygnięcie
29.01.2024
Kilkanaście szkół wzięło udział w konkursie „Opolskie śniadanie ze smakiem” organizowanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Opolu, pod patronatem Marszałka Województwa Andrzeja Buły.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować krótki 3-minutowy film, przedstawiający etapy przygotowania śniadania, przepis na potrawę oraz zdjęcie gotowego posiłku. Posiłek miał być zdrowy i pełnowartościowy, przygotowany zgodnie z zasadami higieny żywności. Dodatkowym zadaniem konkursowym było zastosowanie w przespisie dwóch wskazanych produktów, tzn. produktu lokalnego pochodzącego od członków inicjatywy "Opolskie ze samiekm" oraz produktu z oznaczeniem geograficznym europejskim.
Lista laureatów:
I miejsce
Zespół Szkół Nr 1 w Kluczborku
Jakub Piechota
Dominika Musialska
Stanisław Skarpiński
Koordynator Aneta Gieselbert
II miejsce
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. Emila Godlewskiego Nysa
Paulina Waszak
Koordynator Agnieszka Wojtowicz
III miejsce
Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego Opole
Joanna Pampuch
Karolina Marszoł
Koordynator: Alicja Świczewska- Koss.
Wyróżnienie:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Szafera w Głubczycach
Filip Popczyk
Magdalena Prask
Koordynator: Elżbieta Juszczak
Zespół Szkół Rolniczych w Namysłowie im. Tadeusza Kościuszki
Emilia Malina
Agata Łabędzka
Koordynator: Monika Jagielska
Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim
Zuzanna Galińska
Maksymilian Dzięcioł
Koordynator: Magdalena Piasecka-Gwoździewicz
Zapraszamy Szkoły o profilu gastronomicznym do udziału w projekcje edukacyjnym, którego nadrzędnym celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowychi rozwijanie zainteresowań uczniów zagadnieniami higieny żywności i zdrowego odżywiania.
Mamy nadzieję, że inicjatywa ta przyczyni się do rozwoju talentów młodych kucharzy poprzez rozbudzenie w nich kreatywności i chęci współdziałania na rzecz promocji spożywania w szkole samodzielnie przygotowanego śniadania. Ponadto poznanie produktów z oznaczeniem geograficznym, a także dobrej żywności od lokalnych producentów zrzeszonych w „Opolskie ze smakiem” będzie nowym, ciekawym doświadczeniem.
W przepisie na śniadanie konkursowe powinien być użyty przynajmniej jeden produkt tradycyjny lub lokalny pochodzący od członka inicjatywy „Opolskie ze smakiem” (lista produktów tradycyjnych znajduje się na stronie: https://zesmakiem.opolskie.pl/wp-content/uploads/2023/02/Lista-Produktow-Tradycyjnych-WO-2023.pdf, natomiast wykaz producentów pod linkiem: https://zesmakiem.opolskie.pl/kategoria/nasi-czlonkowie/ oraz powinien być użyty przynajmniej jeden produkt z oznaczeniem geograficznym europejskim (lista produktów znajduje się na stronie https://ec.europa.eu/agriculture/eambrosia/geographical-indications-register/ ).
Konkurs pt." Opolskie śniadanie ze smakiem" został objęty Honorowym Patronatem przez:
Opolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
Marszałka Województwa Opolskiego
Materiały
Regulamin Konkursu Opolskie śniadanie ze smakiemRegulamin_Konkursu_Opolskie_śniadanie_ze_smakiem.pdf 0.25MB Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego uczestnika konkursu na udział w konkursie
ZGODA_PRZEDSTAWICIELA_USTAWOWEGO_NIEPEŁNOLETNIEGO_UCZESTNIKA_KONKURSU_NA_UDZIAŁ_W_KONKURSIE.pdf 0.15MB Oświadczenie pełnoletniego uczestnika konkursu
OŚWIADCZENIE_PEŁNOLETNIEGO_UCZESTNIKA_KONKURSU.pdf 0.15MB