Na co uważać podczas upałów? - komunikat dla mieszkańców Podkarpacia
18.08.2023
Podczas upałów, gdy temperatura osiąga 30°C i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu.
Powinieneś w tym czasie zachować szczególne środki ostrożności:
- kontroluj temperaturę powietrza w swoim domu lub mieszkaniu (max. 32°C w dzień i 24°C w nocy);
- wietrz dom lub mieszkanie, gdy temperatura na zewnątrz jest najniższa;
- zamykaj i zasłaniaj okna, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
- wyłączaj w miarę możliwości sztuczne oświetlenie i urządzenia elektryczne;
- unikaj wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów;
- unikaj forsownego wysiłku fizycznego;
- spędzaj w miarę możliwości 2 – 3 godziny dziennie w chłodnym miejscu (np. klimatyzowany budynek użyteczności publicznej);
- chłodź organizm (bierz chłodne prysznice, stosuj zimne okłady, noś jasne i przewiewne ubrania i buty oraz nakrycie głowy i okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV);
- nawadniaj organizm (pij duże ilości wody, unikaj alkoholu, jedz warzywa i owoce, takie jak pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
- leki przechowuj w temperaturze poniżej 25 stopni lub w lodówce (należy zapoznać się z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu).
Pamiętaj!
-
Wysokie temperatury sprzyjają temu, że artykuły spożywcze szybciej się psują.
Szczególnie przetwory z jajek, mięsa, ryby i nabiał. Konieczne jest ich odpowiednie przechowywanie w odpowiednich warunkach termicznych, zarówno przez sprzedawców, jak i w domach. -
Aby skutecznie zapobiegać zakażeniom, należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny.
Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku, każdorazowo po wyjściu z toalety. Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami; podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności.
Źródło Główny Inspektorat Sanitarny