W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Badania lodów z automatów

22.07.2021

Zdjęcie loda z automatu

Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym z terenu województwa zachodniopomorskiego przeprowadzenie wyrywkowych kontroli automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych. Do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów.

Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu.

Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriacae. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.

Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe:

  • wydano 16 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.

  • poinformowano 7 przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.

Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających.

Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.

Zestawienie wyników badań mikrobiologicznych próbek lodów.

Lp.

Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna

Liczba pobranych próbek

Liczba próbek zakwestionowanych

1.

PSSE Białogard

5

0

2.

PSSE Choszczno

5

0

3.

PSSE Drawsko Pom.

5

5

4.

PSSE Goleniów

5

0

5.

PSSE Gryfice

20

15

6.

PSSE Gryfino

10

0

7.

PSSE Kamień Pom

20

10

8.

PSSE Kołobrzeg

20

10

9.

PSSE Koszalin

25

5

10.

PSSE Łobez

10

5

11.

PSSE Myślibórz

5

0

12.

PSSE Police

15

5

13.

PSSE Pyrzyce

5

0

14.

PSSE Sławno

20

20

15.

PSSE Stargard

10

0

16.

PSSE Szczecin

20

15

17.

PSSE Szczecinek

10

10

18.

PSSE Świdwin

10

0

19.

PSSE Świnoujście

25

15

20.

PSSE Wałcz

5

0

{"register":{"columns":[]}}