Badania lodów z automatów
22.07.2021
Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym z terenu województwa zachodniopomorskiego przeprowadzenie wyrywkowych kontroli automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych. Do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów.
Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu.
Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriacae. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe:
-
wydano 16 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.
-
poinformowano 7 przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających.
Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.
Zestawienie wyników badań mikrobiologicznych próbek lodów.
Lp. |
Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna |
Liczba pobranych próbek |
Liczba próbek zakwestionowanych |
1. |
PSSE Białogard |
5 |
0 |
2. |
PSSE Choszczno |
5 |
0 |
3. |
PSSE Drawsko Pom. |
5 |
5 |
4. |
PSSE Goleniów |
5 |
0 |
5. |
PSSE Gryfice |
20 |
15 |
6. |
PSSE Gryfino |
10 |
0 |
7. |
PSSE Kamień Pom |
20 |
10 |
8. |
PSSE Kołobrzeg |
20 |
10 |
9. |
PSSE Koszalin |
25 |
5 |
10. |
PSSE Łobez |
10 |
5 |
11. |
PSSE Myślibórz |
5 |
0 |
12. |
PSSE Police |
15 |
5 |
13. |
PSSE Pyrzyce |
5 |
0 |
14. |
PSSE Sławno |
20 |
20 |
15. |
PSSE Stargard |
10 |
0 |
16. |
PSSE Szczecin |
20 |
15 |
17. |
PSSE Szczecinek |
10 |
10 |
18. |
PSSE Świdwin |
10 |
0 |
19. |
PSSE Świnoujście |
25 |
15 |
20. |
PSSE Wałcz |
5 |
0 |