#EUChooseSafeFood Alergeny
12.07.2023
Mam ciężką alergię na orzeszki ziemne - jak sprawdzić, czy w mojej żywności nie ma ich śladowych ilości?
Na alergie pokarmowe nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem radzenia sobie z tą sytuacją jest unikanie żywności, która powoduje wystąpienie objawów alergii. Prawodawstwo europejskie, poparte nauką, gwarantuje zamieszczanie informacji dotyczących alergenów na opakowaniach żywności.
Reakcja alergiczna może być wywołana nawet przez niewielką ilość składnika żywności, na który dana osoba jest wrażliwa. Objawy reakcji alergicznej mogą być łagodne (swędzenie lub wysypka), ale mogą przechodzić także w cięższe objawy, na przykład wymioty, biegunkę, świszczący oddech i czasami anafilaksję (wstrząs anafilaktyczny). Na alergie pokarmowe nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem radzenia sobie z tym schorzeniem jest unikanie żywności, która je wywołuje. Można to zrobić, sprawdzając składniki na etykietach żywności opakowanej oraz – w przypadku żywności sprzedawanej luzem/nieopakowanej – poproszenia o listę alergenów zawartych w tego typu produktach. Jasne i dokładne informacje o alergennych składnikach towarzyszące środkom spożywczym mają w tej sytuacji kluczowe znaczenie.
„Wymogi dotyczące etykietowania składników alergennych na produktach spożywczych są kluczowe, aby umożliwić alergikom unikanie produktów, które mogłyby wywołać u nich chorobę. Oprócz udzielania porad dotyczących etykietowania, naukowcy oceniają również nowe składniki, które mogą być alergenami, i badają, w jaki sposób niektóre czynniki, takie jak przetwarzanie żywności, mogą modyfikować potencjał alergenny wyjaśnia Antonio Fernandez Dumont, specjalista ds. bezpieczeństwa białek w EFSA”.
Opinie naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w zakresie alergii pokarmowych są istotnym elementem branym pod uwagę w procesie legislacyjnym dotyczącym znakowania żywności. W rezultacie zgodnie z prawem UE producenci żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej muszą obowiązkowo wskazywać w oznakowaniu żywności 14 alergenów: (1) orzeszki ziemne, (2) orzechy inne, w tym laskowe, (3) soja, (4) gorczyca, (5) jaja, (6) łubin, (7) mleko, (8) ryby, (9) zboża zawierające gluten, (10) sezam, (11) seler, (12) dwutlenek siarki, (13) mięczaki i (14) skorupiaki.
Powyższy przykład dowodzi, jak nauka może naprawdę pomóc konsumentom w dokonywaniu właściwych wyborów.
Przydatne linki:
Allergens in food: scientific advice updated
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens