W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Koniec lata to najlepszy okres na grzybobranie

06.09.2021

Grafika przedstawia wiklinowy kosz pełen grzybów

Grzybobranie to nie tylko okazja na zebranie grzybów na przetwory, to również okazja do ruchu na świeżym powietrzu i relaks na łonie natury. Jednak, jeśli chcemy, żeby grzybobranie było dla nas bezpieczne, to musimy pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim zbierajmy grzyby, do których mamy całkowitą pewność. Może nam się wydawać, że zbierając grzyby „rurkowe” unikniemy zatrucia, bo według nas trujące są tylko te z blaszkami, jednak jest to błędne i niezwykle ryzykowne przekonanie. Jeśli mamy wątpliwości, możemy przynieść grzyby do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Warto jednak wcześniej umówić się na taką wizytę.

Przygotowując się na grzybobranie weźmy ze sobą:

  • Atlas grzybów albo aplikację na smartfona, dzięki czemu łatwiej zidentyfikujemy grzyba;
  • Odpowiednie ubranie, adekwatne do warunków pogodowych. Przede wszystkim bluza i spodnie z długimi rękawami, nogawkami, kurtka/peleryna przeciwdeszczowa, kalosze oraz nakrycie głowy zabezpieczą nas przed deszczową pogodą oraz ukąszeniami owadów.
  • Kosz, najlepiej wiklinowy. Warto, żeby pojemnik do zbierania grzybów miał sztywną konstrukcję, w workach grzyby mogą łatwo się zgnieść a w foliowych workach/reklamówkach dodatkowo grzyby zaczynają parować, co może doprowadzić do zepsucia się grzybów.
  • Nożyk z osłonką ostrza. Zbierając grzyby oczyszczajmy je ze ściółki w miejscu zbierania grzybów.
  • Repelent. Środek do odstraszania owadów ochroni nas przed komarami i kleszczami.

Grzyby są głównymi składnikami oraz dodatkami wielu aromatycznych potraw, lecz nie każdy może jadać grzyby. Nie zaleca się jedzenia grzybów przez:

  • Dzieci;
  • Kobiety w ciąży;
  • Kobiety karmiące piersią;
  • Osoby starsze;
  • Osoby skarżące się na zaburzenia pracy układu pokarmowego.

Zatrucie grzybami niejednokrotnie ma objawy łudząco podobne do niestrawności czy infekcji układu pokarmowego i mogą mu towarzyszyć objawy takie jak:

  • Ból brzucha;
  • Ból głowy;
  • Nudności i wymioty;
  • Podwyższona temperatura ciała.

W momencie pojawienia się powyższych objawów po spożyciu grzybów niezwłocznie wezwijmy pomoc pod numerem alarmowym 112 albo pojedźmy do najbliższego szpitala. Do tego momentu spróbujmy wywołać wymioty, celem pozbycia się grzybów z żołądka i zatrzymania dalszego ich trawienia. Pod żadnym pozorem nie podawajmy osobie z podejrzeniem zatrucia grzybami mleka oraz alkoholu, może to jedynie przysporzyć dodatkowych nieprzyjemności i przyspieszyć wchłanianie toksyn do organizmu.

 

Materiały

Broszura
GRZYBY​_broszura​_A5​_​_24-09.pdf 0.61MB
{"register":{"columns":[]}}