Międzynarodowy dzień bezpieczeństwa żywności „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”
07.06.2021
W dniu 7 czerwca 2021 roku świętujemy już po raz trzeci Międzynarodowy Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Początek miał miejsce 20 grudnia 2018 roku, gdzie Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję 73/250 ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day - WFSD). Począwszy od 2019 roku, każdy 7 czerwca stał się czasem celebracji licznych korzyści płynących z bezpiecznej żywności, ale również chwilą refleksji nad ciążącą nad wszystkimi odpowiedzialnością za jej zapewnienie. Hasło tegorocznych obchodów brzmi „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”.
Jak świętować tegoroczne obchody?
- Organizuj rozmowy i spotkania dotyczące bezpieczeństwa żywności - zaproś ludzi, którzy uprawiają, przetwarzają, sprzedają lub przygotowują żywność, aby przedstawić robią i jak ważne jest dla nich bezpieczeństwo żywności.
- Wykorzystaj media - udostępniaj informacje nt. Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności poprzez gazety, radio, telewizję, media społecznościowe oraz Internet.
- Poprowadź zawody - zorganizuj konkursy np. plakatów lub fotografii. Zachęć uczestników, aby dowiedzieli się jak najwięcej na temat bezpieczeństwa żywności. Zwycięskie prace można wykorzystać w miejscach publicznych, aby kontynuować podnoszenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności.
Więcej informacji pod adresem: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/