Spotkania na temat bezpieczeństwa zdrowotnego podczas sezonu wypoczynkowego w obiektach hotelarskich
20.06.2022
W dniach 3, 6 i 14 czerwca odbył się cykl spotkań skierowanych dla organizatorów i właścicieli miejsc wypoczynkowych z terenu 3 nadmorskich powiatów województwa zachodniopomorskiego (kołobrzeski, kamieński i gryficki).
Spotkania miały na celu zapobieganie i ograniczenie powstawania ognisk epidemicznych w czasie wypoczynku letniego, ze szczególnym uwzględnieniem zatruć pokarmowych.
Wystąpienia pracowników Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie dotyczyły:
- Głównych zagrożeń epidemiologicznych podczas wypoczynku ze szczególnym uwzględnieniem możliwości ich zapobiegania,
- Zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego wody w obiektach hotelarskich,
- Zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w zakładach żywienia zbiorowego.
Uczestniczący otrzymali pakiety materiałów informacyjnych na temat m. in. bezpieczeństwa żywności, chorób zakaźnych, bezpiecznego wypoczynku.