W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023

31.05.2023

Grafika przedstawia logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej na tle zdjęcia uprawnej ziemi i napisów „Uprawiajmy żywność, nie tytoń. Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023”.

Jak co roku w ostatni dzień maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu. Ubiegłoroczne obchody skupiły się na negatywnym wpływie przemysłu tytoniowego na środowisko naturalne. W tym roku hasłem przewodnim Światowego Dnia Bez Tytoniu jest potrzeba skupienia się na uprawie żywności, a nie tytoniu. Wiele krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu, a nie zdrowej żywności. Kraje uprawiające tytoń często borykają się z negatywnymi skutkami gospodarczymi ze względu na niekorzystny wpływ uprawy tytoniu na zdrowie ludzi i środowisko. W wielu przypadkach zyski uzyskane z eksportu tytoniu są wykorzystywane do importu żywności. Co wydaje się paradoksem, ponieważ można przeznaczyć potencjał i infrastrukturę rolniczą na uprawę żywności zamiast tytoniu. Uprawa tytoniu ma negatywny wpływ na stan zdrowia pracowników rolnych oraz przyczynia się do nieodwracalnej utraty cennych zasobów, takich jak źródła wody, lasy, rośliny i gatunki zwierząt. Kiedy myślimy o uprawie tytoniu, to nasze myśli wędrują do krajów azjatyckich albo kontynentu afrykańskiego, ale nie mamy świadomości, że Polska zajmuje aż 5 miejsce pod względem wielkości upraw tytoniu w Europie.

Materiały

Film
{"register":{"columns":[]}}